Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură a publicat astăzi, 28 aprilie 2017, rezultatele selecției de proiecte de cooperare europeană depuse în cadrul Programului Europa Creativă – Subprogramul Cultura în toamna anului trecut.
 
Ca rezultat al apelului EACEA 45/2016, cu termen-limită de depunere în 23 noiembrie 2016, Comisia Europeană, prin intermediul Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură va finanța un total de 81 de proiecte dintre cele 548 de propuneri evaluate.
 
Operatori din sectoarele culturale și creative europene au depus 430 de proiecte de mai mică amploare, dintre care 66 au obținut finanțare în valoare totală de 12.349.781,28 €. Dintre cele 118 proiecte de mai mare amploare depuse, au fost selecționate 15, granturile alocate însumând 23.139.789,63 €.
 
Proiectele de mai mică amploare, care au o valoare maximă a grantului de 200.000 euro și implică un număr de minimum 3 operatori din trei țări eligibile, sunt mai atractive pentru organizațiile din România. Astfel, în aplicațiile depuse au fost implicate 50 de organizații din România, dintre care 7 au depus solicitări de proiecte. În urma selecției, 8 organizații sunt implicate în 9 proiecte câștigătoare:
 
# Teatrul „George Ciprian” Buzău, lider al proiectului Tele-Encounters
# Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, partener în cadrul proiectelor Voices of Solidarity și Poetic Invasion (of the Cities)
#  Teatrul Municipal Tony Bulandra, partener în proiectul Numeric's Art Puppetry
# Teatrul German de Stat Timișoara, partener în proiectul (Re)Discovering Europe
# Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, partener în proiectul Promised Lands – Metropolis
# Miniartshow SRL, partener în proiectul Brave Kids Artistic Instructor Training and Practical Dissemination
# Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, partener în proiectul HERITART
# Opera Comică pentru Copii, partener în proiectul Young Theatre

În ceea ce privește această categorie de proiecte, nivelul de cerere (număr de proiecte depuse și valoarea financiară a acestora) și rata de succes a României sunt similare cu ale unor state precum Portugalia, Bulgaria, Grecia sau Ungaria.
 
22 de organizații din România au fost implicate în cele 118 de proiecte de mai mare amploare depuse. Acest tip de proiect implică operatori din minimum 6 țări eligibile, valoarea grantului fiind de maximum 2 milioane euro. Dintre cele selectate, 2 implică și organizații din țara noastră:  
 
# Generic Audiovizual SRL în cadrul proiectului Connecting Emerging Literary Artists,
# Teatrul Odeon și Teatrul Național Târgu-Mureș în proiectul Fabulamundi. Playwriting Europe: Beyond borders?

Totalul granturilor acordate operatorilor din România în această rundă este de 482.043,19 de euro. Valoarea finanțării nerambursabile acordată per proiect variază între 49,97% și 60%, în funcție de amploarea proiectului.
 
Rezultatele complete ale licitației sunt disponibile pe site-ul Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură.