Noua directiva europeana care vizeaza reciclarea deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice (DEEE) a intrat in vigoare luni, 13 august 2012.

Statele membre au obligatia sa introduca noile norme in legislatiile nationale pana in luna februarie 2014, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene

Noua directiva vizeaza o colectare sistematica a aparatelor scoase din uz, cat si un tratament adecvat pentru materiale precum aurul, argintul, cuprul si metalele rare folosite la producerea televizoarelor, calculatoarelor si a telefoanelor mobile.

"In contextul crizei economice si al cresterii preturilor la materiile prime, eficienta folosirii resurselor combina beneficiile medioambientale si oportunitatile inovatoare pentru cresterea economica”,
a subliniat Janez Potocnik, comisarul european pentru mediul inconjurator.

Potrivit noului act normativ, pana in 2016 rata de colectare va trebui sa fie de 45%, aceasta urmand sa creasca la 65% in anul 2019. In prezent, tinta de colectare la DEEE-uri este de 4 kilograme, anual, per locuitor, ceea ce inseamna 2 miliarde de tone colectate anual, adica 20% din cantitatea de deseuri electronice generata pe ansamblul UE.

Odata cu aplicarea noii directive a UE in ceea ce priveste reciclarea DEEE-urilor, consumatorii vor putea sa predea comerciantilor aparatele electronice de dimensiuni reduse, la nivelul fiecarui stat creindu-se un sistem de colectare a acestor deseuri.

Sursa: green-report.ro