Dupa negocieri intense si dispute acerbe, delegatii la Conferinta internationala a schimbarilor climatice de la Bali au convenit asupra calendarului tratativelor viitoare pentru incheierea unui nou acord care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto.
Acest acord urmeaza a fi negociat in urmatorii doi ani si va inlocui tratatul de la Kyoto, incheiat in 1997 si care expira in 2012. Noul text nu contine teluri concrete privind reducerea emisiunilor de dioxid de carbon. Se face insa referire la recomandarile raportului intocmit de Consiliul ONU pentru Protectia Mediului care contine astfel de norme.
Dezbaterile nu au fost lipsite de incidente. Responsabilul ONU pentru MEDIU, Yvo de Boer, a cedat nervos in timp ce incerca sa raspunda unor acuzatii formulate de delegatia chineza la adresa Conventiei ONU privind schimbarile climatice. Cu barba tremuranda, acesta s-a oprit cateva secunde, a inchis ochii si cu greu si-a stapanit lacrimile. A iesit din sala, iar atunci cand a revenit la discutii a fost intampinat cu aplauze - noteaza agentia France Presse.
Yvo de Boer se aratase ingrijorat de posibilitatea ca negocierile asupra proiectului de tratat climatic global sa esueze. "Suntem intr-o situatie in care e vorba de totul sau nimic. Daca nu reusim sa ne facem treaba la timp pe viitor, totul se va spulbera ca un castel de carti de joc".
Reuters noteaza ca acordul incheiat dupa doua saptamani de discutii reprezinta un pas important pentru reducerea ritmului incalzirii globale, despre care
Pina in ultimul moment parea ca Statele Unite vor respinge si documentul care in cele din urma a fost semnat in Bali.
Paula Dobriansky s-a reintors la conferinta anuntind ca tara sa s-a razgindit: "Statele Unite sint foarte hotarite sa se angajeze in acest efort global dar vrem doar sa ne asiguram ca vom actiona cu totii impreuna. Asa ca, domnule presedinte, dati-mi voie sa spun ca vom merge mai departe si, privitor la aceasta chestiune, sintem astazi in consens".
BBC relateaza ca secretarul general al Natiunilor Unite Ban Ki-moon a multumit Statelor Unite, care au acceptat in al doisprezecelea ceas textul declaratiei. Responsabilul ONU a apreciat "flexibilitatea" pe care a dovedit-o delegatia americana, in pofida divergentelor dintre diferite tari.