Comisia Europeana (CE) a autorizat folosirea in Uniunea Europeana a patru noi tipuri de plante modificate genetic, porumb si sfecla de zahar, soiuri care vor putea fi utilizate, astfel, si in Romania.
Comisia Europeana a adoptat decizii care autorizeaza trei tipuri de porumb modificat genetic, pentru folosirea in scop alimentar si furajer, pentru import si procesare. In plus, a fost autorizat si un tip de sfecla de zahar modificata genetic, care poate fi utilizata in scop alimentar, in compozitia furajelor, se arata intr-un comunicat al CE, remis MEDIAFAX. Autorizarea nu vizeaza si cultivarea acestor plante pe teritoriul UE. Deciziile Comisiei intra in vigoare dupa publicarea lor in Jurnalul Oficial si vor fi aplicabile direct in Romania, fara necesitatea elaborarii unor prevederi la nivel national, potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii.
Cele trei tipuri de porumb modificat genetic (1507xNK603, NK603 x MON810 si 59122 Herculex RW) si sfecla de zahar (H7-1) au primit un aviz pozitiv de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, care le-a considerat sigure pentru consumul uman si animal si pentru mediu. Organismele modificate genetic (OMG) sunt plante, animale sau micro-organisme (bacterii, virusi) ale caror caracteristici genetice au fost modificate in mod artificial pentru a conferi o noua proprietate. Exemple de astfel de proprietati sunt rezistenta unei plante la o anumita boala sau insecta, cresterea valorii nutritionale a unui aliment, majorarea productivitatii in cazul culturilor agricole. In prezent, in Romania este aprobata cultivarea unui singur tip de porumb modificat genetic, MON 810, avizat la nivelul UE.