15% dintre europeni sufera de o forma sau alta de handicap. Multi intampina dificultati la citirea textelor scrise cu caractere mici pe site-urile internet sau nu stiu cum se pot accesa paginile web si serviciile online. In ciuda apelurilor repetate lansate de liderii UE si ai guvernelor pentru a ameliora situatia, progresele inregistrate sunt nesemnificative: majoritatea site-urilor internet nu recurg la solutii usor de utilizat general acceptate.
Comisia Europeana a lansat, joi, o consultare publica privind noi masuri care pot fi adoptate pentru a face accesibile paginile electronice din Europa, incepand cu cele ale administratiilor publice, si invita partile interesate sa-si exprime opiniile. Sunt vizate, de asemenea, alte tehnologii precum televiziunea digitala. Consultarea ramane deschisa pana la 27 august 2008.
"Accesul la site-urile internet este esential pentru numerosi cetateni ai Europei si totusi multi nu le pot utiliza din cauza handicapului. Atat timp cat accesul tuturor la internet nu este o realitate, multa lume este privata de avantajele acestuia. Exista solutii atat de simple pentru rezolvarea acestor probleme – de ce oare atat de putini editori de internet le aplica?", se intreaba Viviane Reding, Comisarul UE pentru Societatea informationala si media.
"Cu cat mai multe persoane folosesc internetul, cu atat mai mari sunt avantajele pentru economia Europei si cu atat mai bogat devine continutul publicat online. Fac apel la sectorul de editare pe internet si la cel al administratiilor publice sa depuna eforturi mult mai hotarate pentru a asigura accesul tuturor la internet. Persoanele responsabile ar trebui sa se gandeasca la faptul ca peste doar cativa ani vor fi probabil in randul celor care au dificultati de a citi de pe ecran", a adaugat Reding.
Varsta medie a populatiei Europei este in crestere rapida si se prevede ca, pana in 2020, 25% din populatie va avea peste 65 de ani. Persoanele varstnice intampina deseori dificultati la utilizarea internetului, confruntandu-se cu probleme precum citirea pe ecran in conditii de vedere deficienta sau utilizarea mouse-ului avand probleme de dexteritate.
Solutiile propuse pentru asigurararea accesului la internet al persoanelor cu handicap au in vedere:
- marirea caracterelor utilizate de browsere;
- sinteza vocala pentru textele de pe ecran asigurata de un program informatic de asistenta;
- navigarea pe internet cu ajutorul tastaturii in loc de mouse.
In 2007, doar 5% dintre site-urile internet publice si mai putin de 3% dintre cele private din Europa erau considerate „total accesibile”, conform orientarilor mentionate in Web Content Accessibility Guidelines (stabilite la randul lor de consortiul World Wide Web).
Au existat si unele state membre (printre care Austria, Franta, Italia, Tarile de Jos si Portugalia) care au luat masuri pentru remedierea situatiei mentionate. Cu toate acestea, astfel de actiuni au inca un caracter sporadic pe teritoriul UE.
Consultarea publica lansata de Comisie va examina actiunile ce pot fi intreprinse de statele membre pentru a ameliora accesul la internet si va cauta raspunsuri la intrebari mai generale privind accesibilitatea si tehnologiile de informare si de comunicare pentru persoanele cu handicap.
Documentul Comisiei privind consultarea publica este disponibil la adresa http://ec.europa.eu/einclusion
Contributiile pot fi trimise la adresa: einclusion@ec.europa.eu