Nu de putine ori, cei care au completat o cerere de finantare s-au intrebat, probabil, ce anume si cum trebuie sa scrie, astfel incat sa fie cat mai convingatori si sa poata sa obtina finantarea de care au nevoie. Oare care sunt elementele pe care le iau in calcul atunci evaluatorii cand analizeaza un dosar de finantare? Care sunt ingredientele necesare pentru a elabora un proiect de succes?

Odata depus la autoritatile competente pentru gestionarea Fondurilor Structurale si de Coeziune (organisme intermediare sau autoritati de management), un proiect trece prin mai multe etape de evaluare, deopotriva de importante, intrucat fiecare dintre acestea este eliminatorie.

Etapele de evaluare sunt:
1. Verificarea conformitatii administrative a dosarului de finantare
2. Verificarea eligibilitatii beneficiarului si a proiectului
3. Verificarea tehnica si financiara a proiectului
4. Evaluarea strategica a proiectului.

Verificarea conformitatii administrative presupune, in principal, verificarea existentei si a respectarii formatului cererii de finantare si a anexelor acesteia. De asemenea, se verifica valabilitatea documentelor solicitate de catre autoritati (ex: certificat fiscal). Finantatorul poate solicita informatii suplimentare/clarificari care trebuie transmise de catre beneficiar in conditiile si pana la termenu-limita precizat de autoritati. Faptul ca beneficiarul nu poate furniza clarificarile respective sau le transmite tarziu conduce la respingerea cererii de finantare.

Verificarea eligibilitatii beneficiarului si a proiectului. Eligibilitatea beneficiarului presupune, in principal, ca solicitantul de finantare se incadreaza in categoriile beneficiarilor enumerati in Ghidul solicitantului, ca acesta are capacitate operationala si financiara de implementare a proiectului.

In ceea ce priveste proiectul, eligibilitatea presupune atat verificarea modalitatii in care contribuie el la indeplinirea obiectivului programului, cat si aspecte legate de durata de implementare, valoarea totala, modul in care proiectul contribuie la politicile orizontale: asigurarea egalitatii de sansa, protectia mediului, legislatia in domeniul achizitiilor publice si regulile privind ajutorul de stat.

Criteriile de eligibilitate enumerate in Ghidul solicitantului trebuie indeplinite cumulativ, in caz contrar proiectul fiind descalificat. De asemenea, solicitantul este exclus din procesul de evaluare si selectie in situatia in care se constata ca se face vinovat de inducerea grava in eroare a autoritatilor sau de trafic de influenta.

Verificarea tehnica si financiara a proiectului este etapa in care se verifica relevanta, fezabilitatea si sustenabilitatea proiectului propus, din punctul de vedere al activitatilor prevazute, al cheltuielilor bugetate, al resurselor umane si de alta natura, prevazute a fi utilizate.

In aceasta etapa, beneficiarul trebuie sa acumuleze un numar cat mai mare de puncte din numarul maxim, de regula 100, stabilit de autoritati.

Evaluarea strategica a proiectului. Proiectele finantate din Fonduri Structurale si de Coeziune trebuie sa demonstreze si faptul ca ele contribuie la realizarea strategiei de dezvoltare locala, precum si ca genereaza valoare adaugata, prin asigurarea complementaritatii cu alte investitii existente in regiunea respectiva.

In masura in care proiectul raspunde prioritatilor strategice ale regiunii, acesta se va plasa intre primele sau ultimele proiecte pe lista celor care urmeaza a primi finantare.

Ciprian Nicolae