Autoritatile din Harghita si Timis au depus dosare pentru a primi finantare pentru doua drumuri locale. Dezvoltarea acestor judete este serios conditionata de refacerea infrastructurii in general, iar beneficiarii investitiilor mizeaza pe faptul ca fondurile europene vor duce la revitalizarea economiei zonale, prin atragerea investitorilor si utilizarea potentialului turistic local.

La inceputul acestei luni, Ministerul Dezvoltarii a anuntat depunerea primelor doua proiecte pentru Programul Operational Regional, Axa Prioritara 2 - Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale. Primul proiect vizeaza reabilitarea drumului judetean 132 de la limita judetului Brasov (Satu Nou - Ocland - Craciunel - Meresti - Lueta - Minele Lueta - Vlahita), a carui lungime este de 29 de kilometri. Valoarea proiectului depaseste 17,2 milioane euro, iar beneficiar este Consiliul Judetean Harghita.

Beneficiarii se gandesc la dezvoltarea judetelor si la cooperare transfrontaliera

Bunta Levente, presedintele consiliului judetean Harghita, spune ca "drumul in cauza trece printr-o microregiune aflata la periferia judetului atat din punct de vedere economic, cat si social si intreaga dezvoltare a judetului este conditionata de refacerea infrastructurii".

"Am avut in vedere conectarea orasului Vlahita intr-un flux economic mai intens pentru a facilita spiritul anteprenorial local. Orasul a avut de suferit in urma restructurarii, industria siderurgica din localitate nu mai ofera locuri de munca si, datorita migratiei locuitorilor, avem de-a face cu o imbatranire a populatiei Speram ca acest drum de intrare dinspre drumul european da posibilitatea investitorilor de a cunoaste mai bine aceasta zona cu toate aspectele economice si sociale. Totodata valorificarea potentialului turistic va capata o alta dimensiune prin acest traseu, care va face legatura directa intre doua teritorii distincte, foarte diferite din punctul de vedere al traditiilor, si anume Tara Sasilor si Secuime", a declarat Bunta Levente pentru euROpeanul.

In privinta drumului din Timis, Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean, declara ca reabilitarea acestui drum este unul dintre principalele proiecte pregatite in ultimii doi ani de catre CJ Timis pentru accesarea fondurilor UE.
"Traseul acestui drum judetean, traficul rutier actual si al celui de perspectiva privind cooperarea transfrontaliera Romania-Ungaria sunt relevante pentru dezvoltarea judetului nostru si a regiunii de cooperare transfrontaliera, integrand aici si interesele judetelor romanesti si maghiare vecine", a precizat Constantin Ostaficiuc.

Meritul de a fi primele proiecte: selectarea pentru PHARE 2004-2006

Povestea celor doua drumuri are puncte comune. Potrivit oficialilor din cele doua Consilii, ambele proiecte de reabilitare ar fi putut obtine finantare mai demult, prin programul PHARE 2004-2006 pentru refacerea infrastructurii regionale.
"Conform criteriilor de eligibilitate, realizarea unui proiect de reabilitare a drumului DJ132 ar fi fost viabila pentru o finantare optima. S-a realizat planul de fezabilitate si s-a elaborat proiectul, care a fost considerat bun de catre Agentia de Dezvoltare Regionala si de Ministerul Integrarii. Totusi, din lipsa surselor de finantare, nu s-a finalizat. Hotararea de Guvern nr. 811/2006 a facilitat accesarea fondurilor", declara Bunta Levente.

Pe de alta parte, Constantin Ostaficiuc spune ca, pe langa performantele Consiliului Judetean Timis si institutiilor specializate din subordine, o parte din meritul de a fi depus al doilea proiect din tara pe POR, Axa 2 revine ajutorului dat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Cine s-a ocupat de consultanta si cu ce costuri

Oficialii din Harghita spun ca, pentru PHARE, documentatia de fezabilitate a fost realizata de o firma din Miercurea Ciuc, in rest meritul revenind aparatului propriu din cadrul Consiliului. Pentru POR, consiliul a fost ajutat de o firma de consultanta din Bucuresti, care printr-un contract incheiat cu Ministerul Integrarii Europene (MIE) a realizat modificarile studiului de fezabilitate si proiectul tehnic. Cererea de finantare a fost intocmita de Consiliul Judetean. O alta companie a realizat studiul de fezabilitate.

De cealalta parte, CJ Timis a infiintat inca din 1995 ADETIM (Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala a Judetului Timis), care este o institutie publica subordonata Consiliului si specializata pe probleme de dezvoltare economica si sociala a judetului. Aceasta a furnizat serviciile de asistenta tehnica si consultanta pentru pregatirea si managementul promovarii proiectelor prioritare ale CJ Timis. Costurile acestor servicii sunt incluse in cadrul contractului de mandat dintre CJ Timis si ADETIM.

Ambele proiecte au intrat in procesul de evaluare, selectie si contractare, care va dura intre 60 si 90 de zile. Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a anuntat recent ca, pentru proiectele depuse in luna octombrie, contractele de finantare vor fi semnate pana la sfarsitul acestui an.