Microsoft a lansat in Romania un instrument menit sa ajute IMM-urile sa ajunga mai usor la fondurile europene pentru dezvoltare, numit European Union Grants Advisor. Prin acest program se pot cauta informatii despre oportunitatile de finantare si cooperare in domeniul IT si se poate obtine consultanta.

European Union Grants Advisor (EUGA), este un program prin care Microsoft, Hewlett-Packard si Banca Transilvania pun la dispozitia intreprinderilor mici si mijlocii o baza de date cu surse de finantare, in mod gratuit. Prin intermediul unui portal web, IMM-urile, si nu numai, pot avea acces la informatii despre programe de finantare in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in toata UE. Baza de date contine liste complexe de programe de finantare si subventii, corelate cu investitiile in IT&C. Utilizatorul poate stabili criterii de filtrare pentru cautarea oportunitatilor de finantare. Prin EUGA mai sunt disponibile si sesiuni de consultanta, prima fiind gratuita.

EUGA va disponibil in curand in toata Uniunea Europeana, iar pana acum se poate 'lauda' cu o rata a succesului (pentru cei care au cerut finantari prin intermediul sau) de 84% si peste 105.000 de persoane instruite ca urmare a programelor respective.

Zoltan Somodi, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a spus: "Noi, ca guvern, suntem extrem de fericiti cand apar astfel de initiative, care sunt sigur ca vor creste rata de absorbtie a fondurilor europene."

"Vreau sa felicit consortiul pentru initiativa de a sustine potentialii beneficiari de la primul pas pana la ultimul."

Somodi a anuntat ca in luna noiembrie vor fi lansate primele doua apeluri pentru proiecte din domeniul e-economiei si, respectiv, pentru sustinerea solutiilor de comert electronic. Finantate cu 65% din fonduri europene, aceste prime lansari de apeluri vor fi urmate la anul de cereri de proiecte in domeniul infrastructurii de baza si al broadband-ului.

Vahe Torossian, vicepresedintele Microsoft CEE, a spus ca initiativa EUGA a pornit de la observatia simpla a deconectarii intre miliardele de euro disponibile si cei careaveau nevoie de ele, in special intreprinderile mici si mijlocii. "1% din cele 22 de milioane de IMM-uri au obtinut finantare de la Uniunea Europeana." El a aratat ca in timp ce rata de reusita a celor care solicita finantare fara a apela la EUGA este de doar 25%, cei care apeleaza la acest instrument reusesc sa primeasca finantarea dorita in proportie de 84%.

Radu Enache, directorul filialei romanesti a HP, care este partener cu Microsoft in toate tarile in care este implememntat sistemul EUGA, a spus: "HP are o responsabilitate sociala de a nu sta deoparte si a critica, ci a transfera expertiza celor din domeniul public si privat, pentru a-si construi proiecte informatice profitabile."

Johanna Giorgi, project managerul EUGA, a sintetizat principalele directii pe care se concentreaza initiativa EUGA: crestere economica, training si ocuparea fortei de munca, inovatie, cercetare si dezvoltare. Ea a spus ca proiectele care au beneficiat de asistenta EUGA au primit granturi in valoare totala de 127 de milioane de euro.

"Cred ca EUGA se lanseaza in Romania intr-un moment foarte bun, cand avem in fata sase ani de programe deschise si oportunitati."

Silviu Hotaran, directorul Microsoft Romania, a spus: "Intreprinderile mici si mijlocii din Europa reprezinta baza pentru crearea de locuri de munca, dar si motorul care antreneaza inovatia si creste competitivitatea. De aceea este atat de important sa le oferim acestora acces la finantari directionate".

Initiativa EUGA sustine agenda Lisabona, prin care UE si-a propus sa devina, pana in 2010, cea mai competitiva economie bazata pe cunoastere.

Portalul EUGA poate afi accesat la oricare din dresele de mai jos:
- http://www.resurseimm.ro/
- http://www.euga.info.ro/