Consiliul European pentru Agricultura a fost de acord, la cea mai recenta reuniune, cu publicarea listelor nationale ale fermierilor din statele membre, beneficiari ai schemei de subventii europene pentru agricultura.

Aceeasi decizie a luat-o si Parlamentul European pe 11 octombrie, cand a adoptat un raport care sprijina si consolideaza propunerea Comisiei privind imbunatarirea transparentei si executiei bugetare a Politicii Agricole Comune (PAC).

Decizia ministrilor agriculturii din Consiliul UE respecta linia principiului transparentei care a stat la baza revizuirii de anul trecut a Regulamentului Financiar. Decizia Consiliului referitoare la listele beneficiarilor PAC va conduce la adoptarea legislatiei comunitare in acest domeniu, si astfel la obligatia tuturor statelor membre sa publice aceste liste, indiferent de sumele primite de fermieri.

Pentru fondurile pentru Dezvoltare Rurala publicarea, vor fi facute publice listele cu beneficiar incepand inca de la 1 ianuarie 2007, iar pentru platile directe si masurile de piata, se vor publica chltuielile facute de la data de 16 octombrie 2007. Consiliul asteapta sa primeasca spre aprobare de la Comisia Europeana detaliile de implementare a acestor prevederi.

In 2006, Uniunea Europeana a decis safaca publica identitatea celor care primesc ajutoare in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). In martie 2007, Comisia a propus modificarea regulamentului referitor la finantarea PAC, pentru a aplica initiativa de transparenta in toata Uniunea. Propunerea vizeaza reguli mai stricte pentru aplicarea de sanctiuni in caz de deficiente in sistemul de control al Statelor Membre.

Masuri pentru imbunatatirea transparentei

Parlamentul European doreste ca listele nationale cu beneficiarii ajutoarelor directe de la Uniunea Europeana sa fie publicate pe internet si sa fie stabilite legaturi intre paginile web ale Comisiei Europene si ale agentiilor de plati din Statele Membre. In prezent, 13 State Membre au pus la dispozitie informatii on-line ce pot fi accesate prin intermediul site-ului Europa. Pentru fermele gestionate de companii, Parlamentul cere publicarea numelor directorilor si ale investitorilor.