Mai multe organizatii ale societatii civile din Romania cer autoritatilor ca legea privind pensiile private obligatorii sa prevada un randament minim anual garantat al pensiilor din pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei. Reprezentantii acestor organizatii sustin ca in lipsa raportarii la inflatie, valoarea reala a contributiei la fondurile de pensii private va fi afectata negativ si ca romanii vor iesi in pierdere. Acoperirea acestei garantii ar urma sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, statul fiind doar garantul de ultima instanta.

Articolul pe scurt:

1. Mai multe ONG-uri cer autoritatilor romane schimbarea legii privind pensiile private obligatorii, astfel incat sa fie asigurat un randament minim anual al pensiilor din pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei.
2. Fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, spune ca legea nu ar trebui modificata
3. Administratorii de fonduri de pensii private sustin ca propunerea nu este in interesul participantilor la sistemul de pensii private obligatorii
4. Arbitrul pietei de pensii private anunta ca in Parlament este deja initiat un proiect pe aceasta tema

Cateva organizatii ale societatii civile, respectiv Grupul de Economie Aplicata (GEA), Societatea Academica din Romania (SAR), Academia de Advocacy, Confederatia Patronala a Industriilor, Serviciilor si Comertului (CPSCI), Blocul National Sindical (BNS) si CNS Cartel Alfa au anuntat miercuri ca au trimis o scrisoare deschisa catre autoritatile romane (Presedintie, Guvern, Parlament, BNR si CSSPP) in care propun introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei. Acoperirea acestei garantii trebuie sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, statul fiind doar garantul de ultima instanta.

"In acest moment, legea prevede garantarea contributiilor nominale, minus comisionul de administrare. Practic, daca dai 10 lei la pilonul II in 2008, ti se garanteaza ca peste 30-40 de ani vei primi inapoi tot 10 lei, minus comisionul de administrare. Dar 10 lei de astazi nu au aceeasi valoare cu 10 lei de peste 3 decenii. Chiar la o rata de inflatie modesta, de 2 – 2,5% (media din zona euro), in 30 de ani valoarea reala a unei sume de bani din prezent se injumatateste", se arata in scrisoare.

Argumente pentru garantarea reala (cu rata inflatiei) a randamentelor la pensiile private obligatorii

1. Pilonul II de pensii este un mijloc de economisire, pentru suplimentarea pensiei de stat – deci trebuie sa fie stabil si sa ofere o garantie minimala. Fiecare merita sa primeasca macar atatia bani cati a depus – in termeni reali, nu nominali.
2. In afara de fondurile de pensii private, cele mai putin riscante alternative de economisire ar fi titlurile de stat si dobanzile la depozitele bancare. Acestea insa nu pot fi nominal negative, in timp ce randamentul net al unor fonduri de pensii poate fi. Mai mult, randamentele titlurilor de stat si dobanzile la depozitele bancare, in conditii de concurenta pe piata, sunt in general si pe termen mediu peste rata inflatiei, deci real pozitive (pentru ca altfel populatia nu va dori sa economiseasca).
3. Capacitatea controversata a fondurilor de pensii private de a atinge randamentele promise.
4. In tarile dezvoltate, unde mecanisme asemanatoare pilonului II de pensii functioneaza de mai multa vreme, se tine cont de rata inflatiei.
5. Daca oamenii nu vor primi nici macar banii pe care i-au depus, se vor indrepta impotriva statului pentru a-i despagubi si bugetul de stat ar fi in pericol. Astfel, administratorii de fonduri din pilonul II de pensii trebuie sa fie obligati sa acopere eventualele pierderi, prin garantarea unui randament minim egal cu rata inflatiei. Statul este doar garantul de ultima instanta, daca pierderile depasesc capitalul social al administratorilor.

In aceasta ipoteza, profitul administratorilor de fonduri de pensii scade

Autorii scrisorii recunosc ca daca aceasta propunere ar fi luata in calcul, atunci administratorii de fonduri de pensii private ar avea de pierdut.

"Desigur, aceasta ar duce la cresterea costurilor pentru acesti administratori, care ar trebui sa constituie rezerve mai mari, iar profitul contabil ar scadea. De aici si contra-argumentul ca introducerea unei astfel de obligativitati ar duce la iesirea de pe piata a multor administratori, si deci ar reduce interesul pentru pilonul II. Insa experienta din toate celelalte tari demonstreaza ca oricum, indiferent de modificarea sau nu a legislatiei, numarul administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii a scazut de la momentul introducerii pilonului II si pana in prezent", se mentioneaza in scrisoare.

Nu in cele din urma, reprezentantii societatii civile spun ca mecanismul fondurilor de pensii din pilonul II "trebuie sa functioneze anual nu doar la sfarsitul perioadei de economisire, astfel ca daca randamentul dintr-un an a fost inferior ratei inflatiei, contul fiecarui participant la pilonul II sa fie alimentat cu diferenta respectiva".

Ionut Popescu: Pe perioade lungi, este foarte posibil ca randamentele sa fie peste rata inflatiei

Contactat de HotNews.ro, fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, declara ca este imposibila garantarea deplina a investitiilor si ca o astfel de modificare la actuala lege nu este necesara.

"Cine sa-ti garanteze acest lucru? Tu poti sa fii investitor de buna credinta si nu poti garanta pentru acele investitii. Chiar daca iti investesti banii proprii nu poti avea garantii depline. Ce garantii? Ca nu vor scadea preturile actiunilor sau la imobiliare? Este foarte posibil ca pe perioade lungi (15-20 de ani) sa se obtina randamente peste rata inflatiei, dar la un moment dat, in lumea asta, poate aparea o criza, ca apoi lucrurile sa se indrepte. Nu cred ca este necesara o modificare in acest sens a legii privind pensiile private obligatorii. Nu am cum sa fiu sigur, spun doar ca sunt foarte mari sanse ca randamentul sa fie peste rata inflatiei", a declarat pentru HotNews.ro, Ionut Popescu.

Allianz-Tiriac Pensii Private: Propunerea nu este in interesul participantilor la sistemul de pensii private obligatorii

Directorul general (CEO) al companiei Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, a precizat pentru HotNews.ro ca demersul este inoportun si ca va duce la randamente scazute si pierderi.

"Acest demers nu face decat sa arunce o umbra de neincredere asupra sistemului pensiilor private, intr-un moment destul de delicat, respectiv pe ultima suta de metri a campaniei de aderarare initiala la fondurile de pensii obligatorii. Si acest lucru in conditiile in care aceasta discutie a avut loc deja, cu o perioada de timp in urma, dezbaterea fiind solutionata prin actuala forma a legii elaborata de catre CSSPP, aprobata de Parlament si promulgata de catre Presedinte. Nu este pentru prima oara cand persoane sau organizatii care isi insusesc rolul de "protectori ai participantilor la sistemul de pensii " fac de fapt un mare deserviciu acestora, incercand sa compromita sistemul. Nu pot sa nu constat ca falsele argumente, plecand de la premise trunchiat prezentate, sunt demontate de chiar semnatarii scrisorii, in ultima ei parte", declara Andanut.

Ce efecte ar genera aceasta propunere, daca va fi acceptata, in viziunea Allianz-Tiriac Pensii Private:

1. restrangerea portofoliului de investitii ale fondurilor de pensii catre instrumentele cele mai sigure, dar cele mai putin profitabile, impotriva interesului participantilor
2. restrangerea concurentei intre administratori pentru randamente mari, cu efect negativ asupra randamentelor medii de piata
3. randamente scazute si pierderi ca urmare a fenomenului de " pierdere de oportunitate de piata " prin comportamentul excesiv de prudent al Fondurilor pe piata.

"In cazul acceptarii propunerii, cand se va trage linia la final se va constata ca pierderile mentionate mai sus sunt mult mai mari decat gastigul garantat prin metoda propusa. Sistemul de pensii administrat privat garanteaza integral ca romanii nu vor iesi in pierdere, in plus administratorii care au decis sa investeasca in acest sistem aduc garantia propriilor "branduri" a puterii financiare si a experientei lor internationale, ca romanii sa se bucure de aceleasi beneficii la pensie ca si toti ceilalti cetateni europeni", a mai spus Crinu Andanut.

ING Fond de Pensii: Propunerea va schimba dramatic politica administratorilor

O atitudine asemanatoare are si directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, care spune ca daca aceasta propunere va trece va schimba radical politica administratorilor de fonduri de pensii.

"Investitiile fondurilor de pensii se fac pe perioade foarte lungi de timp, astfel incat ele sa acopere si perioadele economice mai putin bune. Impunerea unui randament minim anual la nivelul ratei inflatiei va schimba de o maniera dramatica politica de investitii a administratorilor, acestia orientand investitiile catre instrumente pe termen scurt, numai spre categoria instrumentelor cu venit fix, care le vor garanta administratorilor obtinerea acelui randament minim egal cu rata inflatiei. Per ansamblu, randamentul fondului de pensii va ramane doar la acest nivel al inflatiei, vaduvind participantii de castigurile de care ar fi putut beneficia pe termen lung, prin realizarea de investitii si pe piata de capital", a spus Radu Vasilescu.

Adrian Vasilache

Scrisoarea ONG-urilor
Proiect de lege privind modificarea Legii pensiilor private obligatorii