Ministerul Finantelor a lansat un program de cerere de proiecte prin care primariile, scolile si organizatiile neguvernamentale sau firmele a caror activitate este in interes public pot primi fonduri europene nerambursabile.
Autoritatile locale, scolile, organizatiile neguvernamentale si firmele care opereaza in interes public pot accesa fonduri nerambursabile in valoare de 40,5 milioane de euro prin intermediul unui program anuntat, marti, de Ministerul Economiei si Finantelor.
Banii provin din finantari acordate de Norvegia, Islanda si Liechtenstein, iar Romania este una dintre cele 14 tari membre ale Uniunii Europene care beneficiaza de acest program.
Romania beneficiaza de aceste fonduri prin intermediul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European, care vizeaza si domenii precum sanatatea, protectia copilului si conservarea patrimoniului cultural european, au mai anuntat reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Eugen Teodorovici, vorbeste despre domeniile in care pot fi folositi acesti bani. "Banii sunt pentru patru domenii importante. E vorba de protectia mediului, prin reducerea poluarii si promovarea energiei regenerabile.
Apoi, pentru dezvoltarea resurselor umane, prin promovarea educatiei si pregatirii profesionale, sanatatea si protectia copilului, iar al patrulea domeniu - conservarea patrimoniului cultural european, inclusiv transportul public si regenerarea urbana", a explicat la BBC Eugen Teodorovici.
Romania a tot primit in ultimii ani fonduri europene nerambursabile. Insa nu de fiecare data banii au ajuns unde trebuia sau nu au fost cheltuiti cu folos, sau chiar nu a fost cheltuiti deloc.
Este cazul unui program de reabilitare a 102 scoli din capitala. Banii au venit de la Banca Europeana de Investitii inca din 2003. Lucrarile de reabilitare nu s-au terminat, insa, la nici o scoala.
Scoala generala numarul 7 se afla in cartierul Baneasa, din Bucuresti. E o scoala cu 4 etaje, din care s-au reparat 3. Reparatiile dureaza de mai bine de doi ani. Directoarea scolii, Mariana Munteanu, povesteste cum s-a facut reabilitarea.
Articol integral BBC