Bruxelles-ul absoarbe tot mai multi romani, angrenandu-i in mecanismul european. In ultimii 5-10 ani, numarul lor a crescut simtitor. Unii lucreaza pentru presa europeana, altii in firmele de consultanta pe probleme europene, in secretariatele generale ale federatiilor sectoriale europene, in mediul academic sau in organizatiile neguvernamentale prezente in Bruxelles. Intalnim romani care lucreaza in institutiile europene si cu siguranta numarul lor creste pe zi ce trece.

O alta categorie de romani este cea care lucreaza pentru entitatile juridice romanesti. Alaturi de „regiunile romanesti” (UNCJR), „municipii” (AMR), Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa Uniunea Europeana (ROST) si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, notarii din Romania au de cateva zile o prezenta permanenta in Bruxelles-ul european. UNIUNEA NATIONALA A NOTARILOR PUBLICI DIN ROMANIA a facut un pas mare, “investind in Europa”:
s-a afiliat la Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana (CNUE) la inceputul acestui an, iar acum dispune si de o persoana in permanata in capitala Europei.

Nu doar legislatia europeana este in vizorul notarilor romani. Ei incearca sa se conecteze la nevoile curente ale cetatenilor romani care locuiesc in alte tari. in colaborare cu Consiliul National al Notariatului Belgian, organizeaza, in data de 30 octombrie 2007, incepand cu orele 18:00, la sediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana (Rue Montoyer 12, 1000 Bruxelles) “SEARA DE INFORMARE SI DIALOG” pe teme de drept al familiei, succesoral si al tranzactiilor imobiliare, dedicata cetatenilor romani cu resedinta Belgia.

Evenimentul este menit, in primul rand, sa raspunda problemelor de ordin juridic cu caracter transfrontalier, cu care se confrunta in viata de zi cu zi cetatenii romani din Belgia, in contextul internationalizarii tot mai accentuate a raporturilor juridice, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.    

Pe de alta parte, “Seara de informare si dialog” marcheaza, de asemenea, un prim prilej de aducere la cunostinta opiniei publice din inima Europei a obiectivelor europene si a angajamentului in interesul cetateanului roman european, din partea organizatiei profesiei notariale din Romania,

Dan LUCA / Bruxelles