Experții independenți din juriul responsabil pentru evaluarea candidaturilor depuse pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au recomandat ca acesta să revină orașului Timișoara. Patru candidaturi s-au aflat pe lista scurtă, după runda inițială de preselecție, din decembrie 2015: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Desemnarea oficială a Timișoarei de către autoritățile române urmează să aibă loc în cursul lunilor viitoare.
Începută în 1985, la inițiativa ministrului grec al culturii, Melina Mercouri, competiția Capitale Europene ale Culturii s-a dezvoltat într-unul dintre cele mai ambițioase proiectele culturale din Europa și a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate acțiuni ale Uniunii Europene.
Acțiunea își propune sa le ofere europenilor oportunitatea de a intra în dialog intercultural și de a se bucura de istoria și valorile lor comune, experimentând sentimentul de apartenență la aceeași comunitate europeană. De-a lungul timpului, competiția a contribuit la dezvoltarea culturală, socială și economică a multor orașe și regiuni din Europa și vecinatate.
Tibor Navracsics, comisarul european responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport: "În 2021, un oraș din România va deține pentru a doua oară titlul de Capitală Europeană a Culturii, după Sibiu în 2007. Interesul a fost considerabil, 14 orașe depunându-și inițial candidaturile, 4 dintre ele fiind selectate pentru etapa finală. Acest număr arată încă o dată cât de populară este această inițiativă a Uniunii Europene în rândul orașelor și al cetățenilor. Felicit Timișoara pentru proiectul său câștigător și sunt încrezător că acesta va oferi vizitatorilor din Europa și din întreaga lume posibilitatea de a descoperi orașul și valorile sale culturale, apreciind în egală măsură diversitatea culturilor din Uniunea Europeană și valorile noastre comune. Sunt convins că acest titlu va aduce Timișoarei importante beneficii culturale, economice și sociale pe termen lung, așa cum s-a întâmplat cu multe dintre precedentele Capitalele Europene ale Culturii".
Informații generale
În conformitate cu decizia Parlamentului European și a Consiliului, care reglementează acțiunea Capitale Europene ale Culturii, pentru anul 2021 vor fi desemnate trei Capitale Europene ale Culturii: una din România, una din Grecia și una dintr-o țară candidată sau potențial candidată la Uniunea Europeană. Reuniunea de selecție din Grecia va avea loc în noiembrie 2016, în timp ce cea pentru competiția între orașele din țările candidate / potențial candidate, va avea loc la Bruxelles în octombrie a.c.
În conformitate cu schema actuală de desemnare a Capitalelor Europene ale Culturii, selecția are două etape: o rundă de preselecție, în urma cărora se întocmește o listă restrânsă a orașelor candidate și selecția finală, nouă luni mai târziu, în urma căreia un oraș este recomandat pentru titlul. Orașele selectate sunt apoi desemnate în mod oficial de către statele membre în cauză.
În conformitate cu schema actuală de desemnare a Capitalelor Europene ale Culturii, selecția are două etape: o rundă de preselecție, în urma cărora se întocmește o listă restrânsă a orașelor candidate și selecția finală, nouă luni mai târziu, în urma căreia un oraș este recomandat pentru titlul. Orașele selectate sunt apoi desemnate în mod oficial de către statele membre în cauză.
România a invitat orașele interesate să își depună candidaturile în decembrie 2014. Au fost primite paisprezece aplicații din partea orașelor: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu-Gheorghe, Suceava, Târgu-Mureș și Timișoara. Reuniunea de preselecție a avut loc în decembrie 2015, fiind alese patru orașe (Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara). Acestora li s-a oferit timp până în august 2016 pentru a-și revizui candidaturile.
Criteriile de selecție precizează că orașele participante trebuie să pregătească un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să favorizeze participarea stakeholders-ilor interesați și să atragă vizitatori din țară și din Europa. Programul trebuie să aibă un impact de durată și contribuție la dezvoltarea pe termen lung a orașului. Orașele trebuie să demonstreze, de asemenea, că beneficiază de sprijin din partea autorităților locale și că au capacitatea de a duce la îndeplinire proiectul.
Toate aplicațiile din România au fost examinate de un grup format din 12 experți independenți – doi desemnați de Ministerul Culturii din țara noastră și zece de către instituții și organisme ale Uniunii Europene.
După Wrocław (Polonia) și Donostia-San Sebastián (Spania) în acest an, Aarhus (Danemarca) și Paphos (Cipru) vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2017, Leeuwarden (Olanda) și Valletta (Malta) în 2018, Matera (Italia) și Plovdiv (Bulgaria) în 2019. Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) au fost recomandate pentru a deveni Capitale Europene ale Culturii în 2020.
Pentru mai multe informații accesați pagina oficială a Acțiunii, pagina Comisiei Europene sau pagina acţiunii Capitală Europeană a Culturii 2021 în România.