Parlamentul European a votat in favoarea reglementarii care impiedica comertul cu minerale din zonele de conflict de-a lungul intregului lant de aprovizionare. Mineralele din zonele de conflict incluse in noua legislatie sunt aurul, cositorul (staniul), tantalul si wolframul. Extractia si comertul acestor materii prime, in tari precum Republica Democratica Congo sau Columbia, au fost finantate ilegal de catre grupuri armate care incalca drepturile omului.

"Parlamentul European a transmis un semnal important", spune Anna Backmann din partea organizatiei Christliche Initiative Romero (CIR). "Aceasta decizie conduce la mai multa responsabilitate din partea companiilor implicate. Doar acestea pot verifica si urmari daca mineralele din zonele de conflict sunt utilizate la fabricarea produselor electronice", adauga Anna Backmann. "Avem nevoie de transparenta si raportare obligatorie de-a lungul intregului lant de aprovizionare", spune Michael Reckordt de la PowerShift e.V. Toate acestea sunt in acord cu principiile ONU privind Afacerile si Drepturile Omului, precum si a Standardelor ODCE pentru intreprinderile multinationale. "Aceste companii nu s-au angajat pana in prezent, in mod voluntar, sa respecte cerintele minime privind respectarea drepturilor omului," completeaza Michael Reckordt.

Dupa votul de ieri din Parlamentul European, Comisia Europeana va trebui sa revizuiasca normativele in vigoare. CIR si PowerShift cer reglementari eficiente in cadrul campaniei europene "Stop Mad Mining". Aceste apeluri sunt sustinute pe plan international de catre mai multe organizatii ale societatii civile,  de 140 de episcopi, investitori, companii mici si mijlocii si 44.000 de semnatari ai unei petitii on-line.

Campania “Stop Mad Mining”, compusa din doisprezece organizatii europene si una din Salvador, cere reglementari clare in ceea ce priveste standardele de mediu si sociale, inclusiv privind drepturile omului, in extractia si comercializarea de materii prime. Mining Watch Romania este parte a campaniei europene Stop Mad Mining.
 
Pentru mai multe informatii:
Informatii despre votul europarlamentarilor romani gasiti aici, aplicand ca filtru “Romania” la Member States.
 
Mining Watch Romania, persoana de contact: Roxana Pencea, email: contact@miningwatch.ro, www.miningwatch.ro
Stop Mad Mining campaign, persoana de contact: Anna Backmann, email: backmann@CI-Romero.de, http://stop-mad-mining.org