In ultimele doua zile, atacul violent al unui roman asupra unei femei, la periferia Romei, a devenit un mare caz mediatic. Miercuri si joi, toate ziarele din Peninsula au publicat articole in primele pagini, in care s-au ocupat nu numai de acest caz, dar si de infractorii romani in Italia si de problema securitatii cetatenilor italieni, in general.

A fost vorba despre o adevarata escaladare a ororii, care a culminat joi seara, la ora 21 ora Romaniei, cu vestea ca victima agresiunii romanului a murit la spitalul Sant' Andrea de la Roma.

“Creste violenta romanilor veniti in Italia”, “vina este a guvernului italian care nu a stiut ca controleze fluxul noilor comunitari”, “sunt necesare masuri de urgenta”- iata tonul presei din Peninsula.

Il Messaggero, cotidianul capitalei Italiei, dedica un amplu spatiu agresiunii, sub un titlu enorm: “Oroare la Roma - Un roman a sechestrat, masacrat, incercat sa violeze si aruncat intr-un canal o femeie care se intorcea acasa”.

“S-a terminat cu toleranta”, se citeste in al doilea titlu din prima pagina. Reporterii au intervievat ieri pe unii din locuitorii taberei improvizate pe malul Tibrului, unde traia Mailat. Au aflat ca e un rrom din Sibiu. Cei care il cunosc afirma ca “e un baiat de treaba, poate a baut in seara aia”.

Maria Luisa Agnese scrie pentru Corriere della Sera un material intitulat “Spectrul “monstrilor veniti din Europa”.

Si citeaza un expert in materie, sociologul Marzio Barbagli: “faceam o cercetare pe langa ministerul de interne in anul 2000, si rezultatul ne-a surprins pe toti: romanii au depasit celelalte grupuri de imigranti in ceea ce clasamentul unor delicte grave: crime, violuri, agresiuni, extorsiuni, furturi de buzunare”.

Sociologul italian se refera la impactul mediatic pe care il au asupra italienilor agresiunile sexuale: “e in fond una din ultimele chestiuni ideologice care pasioneaza Italia in acest moment, atat dreapta cat si stanga politica”!

Cotidianul La Repubblica reda declaratiile sotului victimei, sub titlul: “Daca nu as fi un om al Statului, mi-as face dreptate de unul singur”. Giovanni Gumiero este un ofiter de marina si fara incetare la patul sotiei in coma, “tinand-o mereu de mana”.

Il Giornale vorbeste despre “un drept la siguranta” incalcat al italienilor, acuzandu-i direct de situatia creata pe primul ministru Romano Prodi si pe ministrul de interne Amato. “ Ar trebui deportati in masa”, conchide cotidianul.