Presedintele Bundestagului, Norbert Lammert, a declarat, ieri, in Parlamentul Romaniei, ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa-si respecte angajamentele asumate la intrarea in Uniunea Europeana si sa creeze o justitie independenta. Uniunea Europeana nu este un club in care intri sau nu, a mai spus Norbert Lammert, si de aceea toate tarile membre trebuie sa fie constiente de obligatiile pe care le au in interiorul acestei organizatii. Presedintele Bundestagului a afirmat ca stie ca Romania nu a reusit inca sa rezolve toate angajamentele asumate in momentul integrarii, insa tara noastra nu trebuie sa se multumeasca cu putin si sa ramana la pretentiile initiale si sa-si construiasca o justitie independenta. Cat despre pozitia Germaniei fata de integrarea Romaniei in Uniune, Lammert a subliniat ca exigenta germana a fost menita sa clarifice de la inceput posibilele probleme care ar fi putut aparea si care ar fi putut surprinde atat tara noastra, cat si Uniunea Europeana.
Norbert Lammert a subliniat, totodata, ca, acum 40 de ani, cand Romania si Germania federala stabileau relatii diplomatice, la putini ani dupa ridicarea Zidului Berlinului, cand razboiul rece era foarte puternic, iar Europa era impartita in doua de Cortina de Fier, "nimeni nu ar fi banuit ca noi vom mai trai sa vedem aceasta intamplare, ca Romania sa fie, la fel ca si Germania, membru al UE cu drepturi egale".
"Astazi, Romania este de 10 luni membru al acestei Uniuni. Eu ma bucur ca am putut atinge impreuna aceste obiective. Atat romanii, cat si bulgarii, cat si celelalte tari din centrul si estul Europei, au reusit sa produca schimbari in tarile lor, schimbari remarcabile, iar tarile care sunt deja de mult timp membre ale acestei comunitati europene au constat aceasta disponibilitate a lor de a deveni membre ale UE", a afirmat oficialul german.
El a aratat ca intrarea Romaniei in UE a nascut asteptari foarte mari in interiorul tarii si de la comunitatea europeana.
"Uniunea Europeana nu este un club, unde sa intri sau sa nu intri si nu este o organizatie unde sa zicem ca am putea sa facem cumparaturi. Atunci cand vorbim despre comunitatea europeana, vorbim despre o comunitate politica ce doreste sa fie mai mult decat o piata comuna mare si acesta este un lucru important. Dorim sa contribuim la dezvoltarea tuturor tarilor membre si a evolutiei vietii cetatenilor tarilor si dorim sa contribuim la rezolvarea problemelor in afara continentului nostru, unde se asteapta tot mai des ajutorul UE", a spus Norbert Lammert in fata deputatilor romani.
Inaltul oficial german a relatat ca Bundestagul a analizat foarte riguros procesul de integrare a Romaniei in UE: "Poate acest lucru chiar a fost o bucata de reintregire parlamentara, de refacere parlamentara, atunci cand s-a pus problema conditiilor de aderare care trebuie indeplinite. Trebuie sa stiti ca au fost probleme foarte importante si acestea au trebuit clarificate si discutate inainte. Mai bine asa decat sa intram intr-o relatie pe termen lung in care sa fim surprinsi in final de probleme care apar".
Presedintele Bundestagului a precizat ca este convins ca multi dintre politicienii romani sunt angajati in punerea in aplicare a intelegerilor realizate pentru indeplinirea tuturor conditiilor asumate, dar a adaugat ca, deocamdata, exista o serie de neimpliniri.
"Eu stiu ca inca nu au avut succes toate aceste angajamente. Raportul UE documenteaza evolutiile care au fost obtinute pe parcursul timpului, dar documenteaza si deficitele inregistrate. Ce este esential pentru aceasta comunitate, este ca, pe langa mutumirile pentru munca realizata, pe care noi le exprimam, trebuie sa clarificam care sunt lucrurile inca nerealizate si unde trebuie depuse eforturi mari".
Desi a asigurat ca majoritatea observatorilor europeni vor vedea greutatile pe care le intampina Romania "si vor avea intelegere pentru faptul ca anumite modificari dureaza mai mult si sunt mai dificile", Norbert Lammert a atras atentia ca nu poate fi acceptata eventualitatea ca oficialii de la Bucuresti sa se multumeasca cu putin.
In final, oficialul german a avertizat ca trebuie sa intelegem mai mult decat ca UE este o putere economica si sociala: "Trebuie sa intelegem o uniune politica, de natura sa aiba la baza anumite principii culturale in care toate tarile sa-si aduca contributia".