Eugen LUCAN, reprezentant al Romaniei in CESE, va recomanda si va sustine toate nominalizarile valoaroase ale organizatiilor din Romania in competitia pentru acordarea premiului CESE PENTRU SOCIETATEA CIVILA 2012 - Rasplatirea excelentei in initiative ale societatii civile.

Valoarea premiilor este de 30.000 Euro. (20.000 Euro premiul I, si cate 5.000 Euro premiile al II-lea  si al III-lea).

Premiul CESE pentru societatea civila este deschis organizatiilor societatii civile cu sediul in Uniunea Europeana si care sunt active la nivel local, national, regional sau european.

Eugen Lucan, membru al Comitetului Economic Social European, a primit Distinctia "Personalitatea Anului pentru o Romanie Europeana" pentru contributia la dezvoltarea economiei sociale.

Organizatii ale societatii civile sunt orice organizatii neguvernamentale infiintate prin initiative private, ai caror membri sunt implicati activ in modelarea afacerilor publice pe baza propriilor lor preocupari si pornind de la cunostintele, capacitatile si raza lor specifica de actiune. Acestea actioneaza in mod autonom, iar participarea in cadrul lor presupune ca cetatenii sa-si asume pe baza voluntara angajamentul de a lua parte la activitatile si eforturile unor astfel de organizatii. Aceasta definitie exclude organismele si structurile infiintate pe baza de acte legislative sau de reglementare si la care afilierea este partial sau total obligatorie.

Candidatii pentru premiu trebuie sa fie nominalizati de:

- unul sau mai multi membri ai Comitetului Economic si Social European;

- unul sau mai multe CES nationale sau institutii similare;

- una sau mai multe organizatii si retele europene ale societatii civile.

Organizatiile societatii civile europene nu se pot nominaliza singure.

Organizatii europene inseamna organizatii care au membri si asociati in mai multe state membre si care isi coordoneaza activitatile la nivel european.

Candidaturile transmise direct CESE nu vor fi luate in considerare.

Pentru a se asigura transparenta deplina a procedurii de nominalizare si de selectie, membrii juriului nu au dreptul sa nominalizeze candidati pentru premiu.

Scopul premiului acordat anual este recompensarea si incurajarea initiativelor concrete si a realizarilor organizatiilor societatii civile care au contribuit in mod semnificativ la promovarea identitatii si integrarii europene.

Obiectivul general al premiului este de a sensibiliza opinia publica cu privire la contributia pe care o pot aduce organizatiile societatii civile la crearea unei identitati si a unei cetatenii europene, sprijinind astfel valorile comune care stau la baza integrarii europene.

Tema premiului CESE pentru societatea civila pe 2012: "Sa inovam pentru o Europa durabila!".

Dorim sa rasplatim proiecte care au aratat ca initiativele inovatoare in materie de productie si/sau consum durabil au dus la crearea unor locuri de munca ecologice in Europa. Cresterea si durabilitatea au devenit termenii-cheie ai reformei europene si ai procesului de integrare a UE. Inovarea da nastere unor societati durabile si prospere. Inovarea duce la crestere economica durabila, securitate sociala, competitivitate in plan international si ocupare a fortei de munca. Ea consolideaza un climat social de optimism si de incredere in sine care poate genera mai departe progrese, precum si un impuls constructiv, care sa se poata ridica la inaltimea provocarii concurentei globale.

Pentru a se dezvolta, inovarea necesita o abordare europeana si o piata unica europeana. Atat la nivel local, cat si la nivel european, suntem in pozitia de a consolida inovarea in beneficiul tuturor cetatenilor UE.

Pentru ca premiul pentru societatea civila sa aiba un caracter si mai incluziv, comitetul de selectie va recompensa anul acesta si proiecte si initiative locale si regionale care contribuie la o societate europeana durabila si care sunt implementate de organizatiile angajatorilor, sindicate si alte organizatii ale societatii civile, precum cele care reprezinta interesele consumatorilor sau ale IMM-urilor, cu conditia ca aceste organisme sa intruneasca criteriile de eligibilitate, de acceptare a candidaturii si de selectie.