Reprezentanti din 163 de tari se reunesc la Bangkok, in incercarea de a ajunge la un nou acord mondial de lupta impotriva incalzirii climatice. Intalnirea se desfasoara timp de o saptamana, si este organizata de ONU.

Agentia France Presse noteaza ca se asteapta ca discutiile sa fie marcate de dezacorduri privind responsabilitatile in domeniu ale tarilor industrializate si ale economiilor emergente.

Toate tarile prezente - inclusiv Statele Unite, care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto in 199 -  s-au declarat de acord asupra importantei reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, insa marii poluatori nu au ajuns la un punct comun in privinta metodei care trebuie adoptate in acest sens.

Uniunea Europeana intentioneaza sa impuna ca pana in anul 2020, tarile industrializate sa reduca emisiile de 25-40 % in raport cu nivelul din 1990. Autoritatile de la Bruxelles apreciaza ca aceasta initiativa trebuie sa fie preluata in primul rand de tarile din Europa occidentala, care a beneficiat de industria de consum timp mai indelungat decat tarile in curs de dezvoltare.

Statele Unite au refuzat, insa, sa discute despre cifre concrete privind reducerea emisiiilor de gaze si au avertizat ca nu doresc sa isi sacrifice cresterea daca tari precum China si India nu vor lua aceleasi masuri.