Reuniunea de ieri a celor 27 de ministri europeni ai Mediului se anunta destul de tensionata din cauza diferendelor pe tema Organismelor Modificate Genetic (OMG). Oficialii erau impartiti in tabere din cauza propunerii Comisiei Europene care vrea sa oblige Austria sa renunte la restrictiile nationale privind importul, utilizarea in alimentatie si in scopuri furajere a doua tipuri de porumb modificat genetic (MON810 si T25).
Foto: Gandul
Chiar daca parea o dezbatere lipsita de importanta, divergentele statelor UE pe acest subiect dovedesc inca odata reticenta pe care unele tari comunitare o au fata de OMG-uri, chiar daca la nivel european este permisa, spre exemplu, cultivarea porumbului de acest tip, relateaza EUObserver.
Argumentele scepticilor
Austria poate fi considerat drept un caz reprezentativ pentru statele comunitatii Celor 27 care refuza porumbul modificat genetic, chiar daca prin aceasta decizie (dateaza din 1999) incalca directiva CE din 2004 care legalizeaza cultivarea porumbului MG si in care i se cerea in mod expres sa isi reconsidere pozitia. Intrata si in vizorul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Viena tot nu a capitulat si nu doreste cu orice pret sa permita accesul pe piata nationala a acestei plante.
Cand vine vorba de fumat, ii protejam pe nefumatori de cei care fumeaza. Acelasi principiu ar trebui sa fie aplicat si in cazul organismelor modificate genetic, a explicat ministrul Mediului, Daniel Kapp, pozitia autoritatilor austriece de protejare a actualelor culturi, inca neatinse de modificari artificiale. Pozitia Austriei este sustinuta si de alte state membre, la fel de tematoare de efectele plantelor modificate genetic pe plan agricol (in ultimul an numarul de hectare cultivate cu OMG a crescut cu 77% in Europa!), cat si de efectele lor asupra sanatatii populatiei.
Un exemplu in acest sens il constituie Franta. Recent, liderul de la Elysée, Nicolas Sarkozy, a suspendat cultivarea deporumb MG pana cand Guvernul nu va primi rezultatele unei evaluari care va intra in sarcina unei noi autoritati pentru OMG ce va fi infiintata la sfarsitul anului in curs. Evident, pozitiile Frantei si Austriei au fost salutate de ecologisti in frunte cu Greenpeace, ele alaturandu-se Ungariei, care a obtinut in aceasta primavara o derogare sa nu mai cultive porumb MG. Nu acelasi lucru se poate spune insa si depre Romania.
Romania - mereu impotriva curentului
Cu ocazia Consiliului de Ministri ai Agriculturii din UE (22-23 octombrie), Romania a votat pentru introducerea pe piata UE a 3 noi tipuri de porumb modificat genetic. De altfel, abia la 27 octombrie Senatul roman a adoptat Directiva europeana privind cultivarea si utilizarea anumitor plante modificate genetic (Ordonanta de Urgenta a Guvernului urmand sa fie votata si de deputati- camera decizionala).
Odata cu adoptarea directivei, prin care se impune cercetarea efectele indirecte sau pe termen lung ale OMG pentru mediu si sanatate, ar urma ca si Romania sa aiba o serie de cercetari despre aceste plante modificate artificial. In prezent, in ciuda faptului ca tara se numara printre cele 22 de tari din lume care cultiva OMG, autoritatile nu s-au sinchisit sa comande studii despre efectele OMG. Din contra, Bucurestiul a atras atentia organizatiei Greenpeace care acuza Romania de cultivare in mod ilegal a porumbului MG, avand in vedere ca abia la zece luni de la aderare Parlamentul a aprobat directiva.