Dupa ce a fost sustinuta de institutiile internationale in perioada de dezvoltare, dupa aderarea la Uniunea Europeana, se considera ca Romania a ajuns la un nivel de dezvoltare la care nu mai are nevoie de asistenta, urmand sa contribuie la asistarea altor state de-a lungul proceselor lor de tranzitie si dezvoltare.
12 tari care au beneficiat de asistenta pentru dezvoltare - printre care si Romania - devin donatoare si investesc in dezvoltarea tarilor mai sarace. Anul trecut suma investita de ele a fost de aproape 600 de milioane de euro.
La o conferinta dedicata contributiei Romaniei la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), Machiel Salomons, coordonatorul rezident interimar al ONU pentru Romania, a apreciat progresele facute de Romania in domeniul atingerii ODM, in special in ceea ce priveste combaterea saraciei severe si lupta cu flagelul HIV-SIDA. El a observat ca, desi progresul catre unele obiective este rapid, apar alte provocari, cum ar fi declinul demografic. Salomons si-a exprimat speranta ca raportul de progres al Guvernului in privinta indeplinirii ODM, care va fi facut public in curand, va stabili tinte ambitioase de dezvoltare.
In cazul tintelor pentru care progresul inregistrat a fost mai slab decat in cazul altor state UE din regiune, Salomons a spus ca e nevoie de actiuni mai hotarate si mai multe investitii.
Valentina Contescu, consilier de stat la Cancelaria Primului-ministru, a confirmat lansarea raportului complet al Guvernului in urmatoarele saptamani si a spus ca in cadrul procesului de indeplinire a obiectivelor, au fost fixate tinte pana in 2015. Ea a recunoscut ca unele tinte propuse nu au fost atinse, iar in cazul acestora, noul raport prevede politici de urmat si indicatori de progres. "Romania nefiind structural saraca, speram ca pana in 2015 sa nu mai existe saracie, nu doar saracie severa," a spus Contescu.
Vasile Puscas, secretarul comisiei de afaceri europene din Camera Deputatilor, sustine necesitatea consolidarii unei politici romanesti de cooperare pentru dezvoltare, in cadrul Politicii Europene de Vecinatate. Puscas a pus realizarea Obiectivelor Mileniului in contextul realizarii intereselor europene si rolul UE la nivel global. In acest context, Vasile Puscas a spus ca "dincolo de faptul ca Romania devine donator, avem interesul sa insistam pe corelarea intre politica de vecinatate cu cea de coordonare a ajutorului. Avem un interes imediat in acest sens."
Puscas a aratat ca Romania a avut programe de cooperare, finantate prin Phare, cu Moldova si Ucraina. "credem ca e important de continuat pe noile instrumente financiare ale UE si spre Georgia."
Cosmin Dobran de la directia specializata a Ministerului Afacerilor Externe a remarcat paradoxul faptului ca Romania este in acelasi timp asistata, chiar daca asistenta va inceta in anii urmatori, si potential asistent prin contributia la fondurile globale. "Contributiile vor fi mult mai mari decat cotizatiile de pana acum", spune Dobran.
"Efortul nostru va trebui sa se concentreze si pe educarea publicului in privinta noii calitati de donator a Romaniei, lucru care va fi dificil," a mai spus Dobran.
Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) deriva din Declaratia Mileniului, adoptata de catre 191 tari si semnata de 147 sefi de stat si guvern in cadrul Summitului Mileniului ONU din septembrie 2000. Declaratia Mileniului este unica agenda globala in domeniul dezvoltarii asupra careia exista un acord la cel mai inalt nivel intre majoritatea statelor lumii. ODM abordeaza provocarile principale ale dezvoltarii umane sub forma a 8 obiective pe care statele lumii si-au propus sa le realizeze pana in anul 2015.
1. Eradicarea saraciei extreme si a foametei.
2. Realizarea accesului universal la educatia primara.
3. Promovarea egalitatii intre sexe si afirmarea femeilor.
4. Reducerea mortalitatii infantile.
5. Imbunatatirea sanatatii materne.
6. Combaterea HIV/SIDA, malariei si a altor boli.
7. Asigurarea sustenabilitatii mediului.
8. Crearea de parteneriate globale pentru dezvoltare.
In anul 2003, Guvernul Romaniei, impreuna cu Sistemul ONU din Romania, a elaborat primul Raport asupra obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Guvernul a aprobat in data de 18 septembrie 2007, printr-un Memorandum, al doilea raport privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului, urmand sa fie tradus in limba engleza si tiparit in vedea distribuirii publice. Al doilea Raport ilustreaza ca Romania a inregistrat progrese semnificative privind dezvoltarea economico-sociala si cresterea nivelului de trai.
- Cu ocazia primului raport se spera ca va fi posibil ca pana in 2009 rata saraciei severe sa se reduca la jumatate, respectiv de la 10,91% la 5,4%; in anul 2006 rata saraciei severe a ajuns insa la 4,1%; ca urmare noua tinta propusa pentru anul 2009 este de 3,5%;
- In ceea ce priveste combaterea HIV/SIDA, desi se propunea ca obiectiv stoparea cresterii acestei boli, masurile de combatere au facut ca incidenta HIV/SIDA sa se reduca de la 1,5 cazuri la 100.000 locuitori la doar 0,83 cazuri la 100.000 locuitori; in acest caz tinta de mentinere a incidentei HIV/SIDA se refera la nivelul foarte scazut inregistrat in anul 2006;
- Tinta initiala de reducere la jumatate a ratei mortalitatii materne intre anii 2001 si 2009 a fost atinsa inca din 2006, cand aceasta a ajuns la 15 decese materne la 100.000 nascuti vii fata de 34 cazuri in 2001; ca urmare, noul nivel asumat pentru aceasta tinta este de 10 decese la 100.000 nascuti vii;
Cu ocazia celui de-al doilea rapot, Romania si-a asumat tinte pentru noi domenii, din cele propuse de ONU, care la nivelul anului 2003 nu puteau fi analizate si proiectate:
- Scaderea violentei impotriva femeii;
- Asigurarea accesului universal la servicii de sanatate a reproducerii;
- Cresterea numarului total de conexiuni la internet in banda larga;
Conferinta a fost organizata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania si World Vision Romania, cu finantare din partea Comisiei Europene, printr-un proiect implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Linkuri:
- Centrul de Informare ONU pentru Romania: Obiectivele de dezvoltare ale mileniului
- Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
- Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 19.09.2007
- MAE - Politica de cooperare pentru dezvoltare
Sursa: www.euractiv.ro