Petitia trebuie sa tina cont de domeniile de competenta ale Uniunii Europene privind drepturile oricarui cetatean european, aspecte legate de mediu, protectia consumatorului, libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor si piata interna, aspecte legate de ocuparea fortei de munca, politica sociala, si recunoasterea calificarilor profesionale. Asa cum prevede art. 191 din Regulamentul Parlamentului European: orice cetatean al Uniunii Europene sau rezident al unui stat membru are dreptul, in mod individual sau in asociere cu alte persoane, sa adreseze petitii Parlamentului European in legatura cu un subiect care face parte din domeniile de activitate ale Uniunii Europene si care il priveste in mod direct.
Site-ul www.petitiipe.roprezinta procedurile prin care cetatenii romani pot inainta petitii catre Comisia specializata din cadrul Parlamentului European. Se urmareste o familiarizare cu instrumentele institutionale ale Uniunii Europene si formulele prin care romanii pot fi asistati de organismele europene. Tari membre precum Bulgaria, Ungaria, Polonia si Grecia au apelat la aceasta Comisie pentru a contesta decizii controversate ale guvernelor nationale.
Victor Bostinaru este europarlamentar PSD, membru al Comisiei de Petitii si al Comsiei de Dezvoltare Regionala din cadrul Parlamentului European.