In opinia WWF, tintele stabilite de catre Comisia Europeana pentru 2020 nu sunt indeajuns de ambitioase pentru a sustine o strategie reala pentru economia „verde”.

Strategia UE pentru 2020 reprezinta o serie acceptabila de schite pentru viitoarele politici ale Uniunii, insa ea nu sa se incadreaza intr-o viziune mai ampla. Aceste viitoare politici ofera o oarecare directie in ceea ce priveste reducerea amprentei de mediu a Europei, insa nu prezinta nicio viziune asupra impactului pe care aceste reduceri le vor avea asupra prestului planetei. Salutam initiative indraznete, cum este propunerea de eficientizare a utilizarii resurselor, dar deocamdata nu exista o directie clara pentru o strategie pe termen lung, mai ales in ceea ce privește acordarea unei importante mai mari biodiversitatii si naturii in general, atunci cand sunt intocmite politicile sau bugetele.

Ceea ce este foarte grav este faptul ca strategia UE pentru 2020 nu prezinta o directie clara in ceea ce priveste viitoarele revizuiri ale unora dintre cele mai importante politici UE, printre care si cele de agricultura (reforma Politicii Agricole Comune) sau de pescuit (reforma Politicii Comune de Pescuit) si de dezvoltare rurala. Toate aceste politici extrem de importante sunt prea puțin mentionate in document.

Nu putem accepta o strategie pentru urmatorii 10 ani care imediat ce este realizata, se constata de fapt ca nu mai este de actualitate. In loc sa exploatam in mod excesiv natura, ar trebui sa cream mai mult spatiu pentru ea. Respectarea limitele ecologice si favorizarea premiselor unei dezvoltari economice care sa nu epuizeze resursele naturale sau sa exercite presiune asupra ecosistemelor vom putea crea noi locuri de munca, intr-o economie durabila. Din astfel de solutii vor aparea viitoarele locuri de munca si mai mult decat atat, se pare ca UE nu are de ales, decat sa fie un deschizator de drumuri in acest sens.

Nota catre editori

Strategia Lisabona pentru creștere si locuri de munca a fost lansata in anul 2000, ca raspuns la efectul de  globalizare. Ideea de la baza acestei strategii o reprezinta faptul ca UE si statele sale membre coopereaza la realizarea unor reforme care au ca scop accelerarea dezvoltarii economice, precum si crearea de noi locuri de munca prin investirea mai multor resurse in dezvoltarea abilitatilor oamenilor. Acest demers ar contracara efectele recesiunii si ar transforma spatiul UE intr-o economie mai verde, mai inovativa si mai durabila.

UE a revizuit aceasta strategie de creștere si creare de locuri de munca pentru perioada urmatoare, de dupa 2010. Odata cu implementarea mai multor reforme pornind de la nivelul de baza, noua strategie isi propune sa sustina UE pentru a depasi recesiunea economica si sa determine un nou curs de dezvoltare catre o societate bazata pe un consum de carbon redus si mai orientatata catre acumularea de cunostinte si informatii. Pentru a reusi aceasta transformare, Europa are nevoie de o agenda comuna: strategia UE pentru 2020.

Comisia Europeana a lansat ieri, 3 martie, Strategia Europeana 2020, cu scopul de a favoriza iesirea din criza economica actuala si pentru a pregati economia UE pentru noul deceniu. Comisia identifica trei factori cheie pentru dezvoltare economiei, acestia urmand sa fie implementati prin masuri concrete la nivel de UE, cat si la nivel national: dezvoltarea inteligenta (promovarea cunostintelor, inovatia, educatia si societatea digitala), dezvoltarea durabila (transformarea productiei prin eficientizarea consumului de resurse, pe fondul impulsionarii competitivitatii) si dezvoltarea integrata (prin cresterea pietei fortei de munca, dobandirea de noi abilitati si lupta impotriva saraciei). Aceasta strategie de dezvoltare si de transformare a pietei fortei de munca necesita asumarea responsabilitatii la nivel politic inalt si o mobilizare generala din partea tuturor partilor interesate din Europa.


Pentru mai multe informații va rog contactați :
WWF Programul Dunare-Carpați Romania, Ioana Betieanu, Communications Officer, ibetieanu@wwfdcp.ro, tel. 0730 098 716 


Infiintata in anul 1961, WWF este cea mai importanta organizatie internationala care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, prin: 

• conservarea diversitatii biologice la nivel mondial; 
• utilizarea rationala a resurselor naturale regenerabile; 
• reducerea poluarii si a consumului irational.

WWF Programul Dunare-Carpati Romania urmareste conservarea mediului natural si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale. 

Detalii la: www.panda.org/romania