Uniunea Europeana este pregatita sa aloce cate un miliard de euro anual pentru dezvoltarea regiunii Marii Negre, a declarat ieri comisarul european pentru relatii externe si politica europeana de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner. UE va aloca in plus zonei si 700 milioane de euro din fondul special pentru investitii.
Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, Marea Neagra a devenit granita a UE "si de aceea", spune Ferrero Waldner, "regiunea a devenit foarte importanta pentru noi".
Fondurile vor fi indreptate in proiecte regionale, in special de securitate colectiva, finantarea resurselor de apa si fonduri pentru lupta impotriva terorismului. Banii alocati regiunii vor proveni din aceleasi fonduri destinate politicilor de vecinatate, cum ar fi sumele prevazute pentru Turcia sau pentru Romania ori Bulgaria, spune comisarul.
Anuntul a fost lansat la reuniunea ministrilor de Externe ai UE si ai statelor din zona Marii Negre, care a avut loc la Kiev. Temele reuniunii au fost dezvoltarea transportului, energiei si a infrastructurii de comunicatii.
Forumul a lansat si asa-numita "Sinergie a Marii Negre", o initiativa noua de cooperare regionala cu participarea UE. Pe agenda discutiilor este si chestiunea transportului de resurse energetice. In esenta, programul "Sinergia Marii Negre" urmareste sa cladeasca o armonizare a politicilor tarilor riverane cu cele europene. Comisarul european a sugerat si rezolvarea conflictelor regionale pentru o mai buna cooperare in zona.
Lansarea Sinergiei la Marea Neagra presupune, totodata, si provocari inevitabile la nivel strategic. Daca noua politica a UE isi realizeaza obiectivele scontate, am putea asista la un plus de agresivitate diplomatica din partea Moscovei, desi perspectivele izolarii par sa determine Rusia sa adopte o atitudine mai cooperanta fata de Bruxelles.
Europarlamentarul roman Roberta Anastase (PPE-DE, PD-L) a participat, in calitate de Raportor al Parlamentului European pe problematica regiunii Marii Negre, la reuniunea ministrilor afacerilor externe ai statelor Uniunii Europene si ai statelor din regiunea Marii Negre.
Roberta Anastase a salutat declaratia comisarului european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, conform careia Uniunea Europeana va aloca cel putin 1 miliard de euro pe an pentru proiectele de cooperare din cadrul Sinergiei la Marea Neagra. Salut deschiderea comisarului Ferrero-Waldner fata de necesitatea demararii cat mai rapide a proiectelor concrete subsecvente Sinergiei la Marea Neagra. Proiectele nu vor putea fi implementate fara o finantare adecvata din partea Uniunii Europene, iar suma anuntata de dna Ferrero-Waldner reprezinta un bun inceput, oferindu-ne sperante pentru viitor, a declarat europarlamentarul roman.
In timp ce 2007 a fost anul definirii obiectivelor si al conturarii politicii la Marea Neagra, 2008 trebuie sa fie primul an de implementare a declaratiilor de bune intentii. Anul 2008 trebuie sa fie anul in care trecem de la vorbe la fapte. Parlamentul European va monitoriza atent evolutia procesului de implementare a Sinergiei la Marea Neagra. Contez in acest sens si pe participarea activa a parlamentarilor din statele regiunii Marii Negre ca dovada clara a deschiderii acestor state pentru cooperarea cu Uniunea Europeana in regiunea Marii Negre, a declarat europarlamentarul roman.
Surse: Romania Libera, Periodicul Afacerea CCIB, PPE