UE a trimis echipe de experti care sa ajute autoritatile romane in inundatiile care au avut loc in nordul Romaniei si echipamentele solicitate de autoritatile de la Bucuresti in 1 august, a declarat Barbara Helfferich, purtatorul de cuvant al comisarului pentru mediu. Generatoarele electrice, case modulare, motopompele au ajuns sau sunt in drum spre Romania, in timp ce expertii europeni sunt de luni pe teren si ajuta la reconstructie.
"Romania a cerut ajutorul UE pentru inundatiile care au avut loc si a trimis o lista in care a inventariat toate echipamentele necesare Centrului de Monitorizare si Informare (n.r. centrul european pentru protectie civila): 150 de generatoare de electricitate, 500 de casute modulare prefabricate, masini special de umplut saci cu nisip, 11 motopompe, 11.000 de metri de 'diguri' gonflabile (n.r. care se pun pe malurile raurilor pentru a impiedica inundatiile)", a detaliat Helfferich, adaugand ca sunt doar o parte dintre echipamentele solicitate de autoritatile romane.
In ajutorul Romaniei au sarit Danemarca, Cehia, Austria, Slovacia, Polonia, care au trimis deja generatoarele electrice, iar Lituania are generatorul pregatit sa il trimita in Romania. Din informatiile aflate la Centrul de Monitorizare si Informare din Comisia Europeana, echipamentele solicitate de romania au ajuns deja in tara sau sunt pe drum.
"In aceasta faza, nu vorbim si despre un ajutor financiar, pentru ca noi nu alocam fonduri in aceasta situatie. Mai tarziu, daca evaluarile vor demonstra ca inundatiile au produs un dezastru major, cu un mare impact economic, care sa afecteze 1,5% din PIB, se poate face o solicitare de fonduri", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei. Exista, in schimb, alte fonduri care pot fi solicitate de autoritatile romane.
Statele UE au trimis o echipa de experti in Romania - la solicitarea Centrului de Monitorizare si Informare - acestia fiind la dispozitia autoritatilor romane. "Danemarca a trimis o echipa, Cehia si Slovacia, care au ajuns luni in Romania. Ei sunt acolo sa ajute, vor face exact ceea ce le cer cei de la protectia civila din Romania si vor discuta despre solutii pentru prevenirea inundatiilor in viitor", a mai spus Barbara Helfferich.
Centrul de Monitorizare si Informare din cadrul Directoratului Mediu din Comisia Europeana este centrul operational al mecanismului european privind protectia civila. El functioneaza precum un centru de comanda, disemineaza informatii statelor membre si ajuta autoritatile din statul afectat cu echipe de specialisti in coordonarea eforturilor de combatere a dezastrelor cu care se confrunta. "Scopul nostru este sa prevenim dezastrele si efectele asupra mediului", a precizat purtatorul de cuvant al Comisiei.
Atunci cand o tara se confrunta cu inundatii, incendii, accidente chimice sau poluare, solicita ajutorul Centrului, care - la randul sau - cere asistenta statelor membre ale UE, asistenta care poate consta in echipamente si/sau specialisti.