Motto:  T. Salathe, Ramsar -  Senior Adviser for Europe: “Vacaresti va fi unul dintre proiectele mondiale inovative si de pionierat in domeniul zonelor umede urbane.”
 
Vidra (Lutra lutra) sau vidra europeana este un mamifer de dimensiuni medii care iubeste apa curata, pestele si linistea.Traieste pe malul raurilor de munte si de deal, in stufarisul lacurilor si al baltilor, pe ostroavele nisipoase ale Dunarii, printre radacinile salciilor, trestiilor si plaurilor din Delta Dunarii. Vidra mai poate fi intalnita chiar in Bucuresti, la 10 min. de Piata Universitatii, in Parcul Natural Vacaresti! Este o specie nocturna care se hraneste in mare parte cu peste. Poate ajunge pana la 15 kg greutate, iar ca lungime masoara pana spre un metru fara sa-i calculam coada, care are aproximativ 30 de cm. 
 
In Romania, arealul vidrei s-a restrans destul de mult in ultimele decenii. Motivele sunt variate si tin mai ales de inrautatirea conditiilor de mediu: distrugerea habitatelor umede (indiguiri) si transformarea lor in teren agricol, poluarea apelor cauzata de industria chimica, agricultura sau de lipsa statiilor de epurare,  vanatoarea. Pentru aceste motive, vidra a devenit specie strict protejata necesitand conditii speciale de conservare. 
 
In Parcul Natural Vacaresti, vidra a fost fotografiata prima oara in anul 2013, in luna martie. O serie de fotografii realizate noaptea atesta prezenta in Vacaresti a unei familii de vidre alcatuita din doi adulti si trei pui. O serie de alte observatii realizate in zona, de la acea data, au adus noi dovezi cu privire la existenta acestui mamifer. Prezenta vidrei la Vacaresti este o veste formidabila! Ea indica faptul ca la Vacaresti s-a dezvoltat un ecosistem bogat si echilibrat care ofera posibilitati de trai si de inmultire unor mamifere pretentioase cum sunt vidrele. Astfel, prin prezenta vidrei putem deduce calitatea buna a apei, existenta din belsug a hranei (pestele) si, in general, un climat linistit care ii ofera siguranta. 
 
In Romania, vidra este specie prioritara care necesita un regim special de protectie. Este mentionata in Anexa nr. III a OUG 57/2007 - Legea ariilor naturale protejate, anexa care mentioneaza speciile pentru care este necesara desemnarea ariilor speciale de conservare si a ariilor de protectie speciala avifaunistica. Totodata, vidra este protejata de legislatia internationala fiind prezenta in anexa I a CITES (Conventia internationala asupra comertului cu specii de flora si fauna amenintate cu disparitia), Anexa nr. II  a Conventiei de la Berna (Conventia pentru conservarea vietii si a habitatelor salbatice din Europa) si Anexa nr. I a Conventiei de la Bonn (Conventia privind conservarea speciilor de animale salbatice migratoare). 
 
Astfel, prezenta vidrei la Vacaresti reclama instituirea de urgenta a regimului de protectie in zona. Normele de protectie aplicate pot intretine si dezvolta habitatul acestui mamifer ducand astfel la inmultirea numarului de exemplare. Sa nu uitam ca zona, in lipsa regimului de protectie, este foarte expusa riscurilor de mediu: incendii, poluarea apelor, abandonarea deseurilor, braconaj piscicol si vanatoare. 
 
Reamintim autoritatilor romane ca in anul 2014, luna iunie, Grupul de intitativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti a depus la Ministerul Mediului dosarul de instituire al ariei protejate Parcul Natural Vacaresti. Astfel, solicitam grabirea procedurilor de protejare a zonei si organizarea unui management corespunzator care sa permita traiul in bune conditii al acestei specii si al altora care traiesc acolo. 
 
Asociatia Parcul Natural Vacaresti a fost fondata de catre reprezentantii Grupul de initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti - Florin Stoican, Kogayon, Dan Barbulescu, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Cristian Lascu si Helmut Ignat, National Geographic Romania, cu scopul conservarii si protejarii primei arii naturale urbane din Romania. Mai multe detalii pe www.vacaresti.eu sau la facebook.com/vacaresti
 
 
Persoana de contact: Dan Barbulescu, dan.barbulescu@vacaresti.eu