20 de scoli din Romania au fost selectate pentru a patra editie a proiectului educational international Academia Scolilor din Europa Centrala, aces, 2010 – 2011
Un comitet de selectie international s-a reunit recent la Praga pentru a selecta scolile pentru cea de-a patra editie a proiectului. Juriul international a decis sa accepte 45 de proiecte din cele 138 inscrise, din 15 tari europene. 104 scoli din Europa Centrala si de Est au fost selectate pentru stadiul de implementare, dintre care 20 de scoli din Romania.
Reteaua internationala de scoli aces a fost creata in 2006 cu finantare din partea Fundatiei ERSTE care, impreuna cu Interkulturelles Zentrum (Austria) formeaza unitatea de coordonare a acestei initiative. aces sustine activ schimbul de experienta si cooperarea intre scolile din tarile din Europa Centrala si de Sud–Est, precum si intre cele din statele membre si non membre UE. Reteaua de scoli aces este formata din peste 500 de scoli din 15 tari iar proiectul este sustinut de Ministerele Educatiei sau Comisiile UNESCO din tarile participante: Albania, Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia. Incepand cu anul 2008, aces se afla sub patronajul UNESCO Paris.
Startul pentru editia 2010-2011 a proiectului aces s-a dat in luna februarie anul acesta, cand scolile si liceele au fost invitate sa se inscrie in competitie cu propuneri de proiecte, dezvoltate in cooperare cu scoli partenere din strainatate. Tema celei de-a patra editii a aces este “Creeaza solutii pentru rezolvarea conflictelor din scoli si din mediul inconjurator”.
Toate cele 138 de proiecte inscrise au fost pregatite de 2-3 scoli partenere din diferite tari din Europa Centrala si de Est. Din Romania au participat 65 de scoli, care si-au inscris proiectele in colaborare cu scolile partenere din alte tari. Dintre acestea au fost selectate 20, care vor primi sprijin financiar pentru implementarea proiectelor in 2010-2011.
“Principalul obiectiv al proiectului aces este sustinerea dialogului intercultural intre tineri si stimularea creativitatii pentru dezvoltarea viitoare si crearea de retele in domeniul educatiei. Cooperarea activa intre scoli din diferite tari, atat in faza premergatoare, cat si in cea de executie a proiectului, a fost unul dintre criteriile-cheie de evaluare. Comitetul de selectie a apreciat, de asemenea, si creativitatea cu care a fost abordata tema, precum si fezabilitatea ideilor", a declarat Lucretia Baluta, expert UNESCO in cadrul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.
In perioada 27 septembrie - 1 octombrie 2010 toti reprezentantii proiectelor selectate se vor reuni in cadrul unui eveniment de lansare care va avea loc in Senec, langa Bratislava. In prezent Asociatia non-profit VČELÍ DOM (Slovacia) este partener al programului acces. Profesorii si elevii vor avea posibilitatea de a lua parte la workshop-uri si seminarii interesante, pe diverse teme, precum: metode si instrumente de invatare inovatoare, management de proiect, educatie pentru pace si rezolvarea conflictelor. Tineri din diferite tari vor avea ocazia de a se cunoaste, socializa si de a face schimb de informatii despre scolile si tarile lor, precum si despre diverse alte aspecte sociale si culturale.
Contact:
Interkulturelles Zentrum
Reinhard Eckert
E-Mail: reinhard.eckert@iz.or.at
Tel: +43 (0)1/586 75 44
Pentru mai multe informatii: http://www.aces.or.at
Contact (presa):
Graffiti PR
Ana Dumitru, Tel. 0724 303 710 , E-Mail: ana.dumitru@graffitipr.ro
Fundatia ERSTE
Fundatia ERSTE isi desfasoara activitatea in regiunea Europei Centrale si de Sud-Est unde, impreuna cu partenerii sai, implementeaza numeroase proiecte pentru binele public. Infiintata in anul 2003, Fundatia si-a inceput activitatea doi ani mai tarziu, dezvoltand trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa. Fundatia ERSTE este succesorul legal al primei Case de Economii Austriece, “Erste oesterreichische Spar-Casse”, cu o traditie de peste 190 de ani, si este actionarul majoritar al Grupului Erste. Cele doua misiuni ale sale provin din aceasta veche traditie: Fundatia ERSTE asigura viitorul Grupului Erste ca si companie independenta si reinvesteste profitul in activitati pentru binele public, devenind, astfel, cea mai mare si puternica organizatie de acest fel din Europa Centrala si de Sud-Est. Pentru mai multe informatii: www.erstestiftung.org
Interkulturelles Zentrum
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizatie independenta non–profit cu sediul in Viena (Austria), avand ca obiectiv intensificarea legaturilor interculturale atat la nivel national, cat si international. IZ promoveaza dezvoltarea comunicarii dintre persoane de diferite origini culturale si deruleaza activitati educationale in vederea implicarii acestora in proiecte practice interculturale. Din anul 1987, IZ sprijina parteneriatele internationale intre scoli, cooperarea transfrontaliera in domeniul educatiei, activitatile internationale care implica tineri, cat si educatia interculturala si managementul diversitatii in Austria si in strainatate. Interkulturelles Zentrum a primit, in 2000 si 2005, premiul World Aware pentru Educatie Globala din partea Consiliului Europei. In ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agentia Nationala pentru programul european “Tineret in actiune”. Pentru mai multe informatii, vizitati www.iz.or.at
VČELÍ DOM
VČELÍ DOM este o asociatie non–profit care dezvolta idei si initiative pentru a ajuta societatea sa faca fata provocarilor unei Europe noi si unite. Asociatia joaca un rol activ in popularizarea resurselor existente si crearea unora noi care sa stimuleze viata culturala si sociala din Slovacia, dar si in alte tari, in special din Centrul si Sud–Estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme si retele si sprijinirea, promovarea si organizarea de proiecte pentru binele public in Slovacia si in strainatate. Activitatile asociatiei acopera evenimente sociale si culturale nationale si internationale, conferinte, seminarii, simpozioane si workshop–uri artistice. Punctele centrale de interes ale cercetarilor stiintifice derulate de asociatie sunt educatia, participarea sociala si transformarea societala. Consolidarea societatii civile si a dialogului in interiorul Europei este un obiectiv important, la fel ca si popularizarea cunostintelor despre procesul de extindere europeana. VČELÍ DOM reuneste persoane din Europa Centrala si de Est si coopereaza activ cu partenerii sai, in cadrul unei retele de organizatii ce activeaza pentru binele public.