Patru angajati ai muzeelor brasovene Casa Muresenilor si Cetatea Rasnov s-au pregatit vara aceasta pentru a deveni coordonatori de voluntari in cadrul institutiei lor, prin intermediului proiectului cultural “Voluntari pentru muzee brasovene”, finantat de catre Administratia Fondului Cultural National.

Marinela Barna si Ovidiu Savu, muzeografi in cadrul Muzeului Casa Muresenilor din Brasov si Diana Joita si Gabriel Guteanu, responsabili pentru Cetatea Rasnov, in cadrul Primariei Rasnov au luat parte pe parcursul acestei veri la un proces de formare in domeniul managementului voluntarilor, fiind pusi atat intr-un context real, acela al activitatilor practice de coordonare a voluntarilor care au activat in muzeu, dar si intr-unul de observare, prin intermediul job-shadowing-ului, in organizatii neguvernamentale din judetul Brasov cu experienta in gestionarea voluntarilor. Procesul de formare a inceput la finalul lunii aprilie si se va finaliza in septembrie. Intr-un timp relativ scurt, cei patru coordonatori de voluntari s-au familiarizat cu provocarile managementului voluntarilor si au dobandit cunostinte si abilitati noi, de lucrul cu voluntarii in domeniul cultural.

Pe parcursul lunilor iunie-august coordonatorii de voluntari, insotiti de mentorul proiectului au avut ocazia sa viziteze ONG-uri locale si sa observe diverse arii ale managementului voluntarilor (sedinte cu voluntarii, evenimente de premiere a acestora etc.), precum si sa discute cu colegii lor despre recrutarea, supervizarea, motivarea si evaluarea voluntarilor. Lista organizatiilor vizitate cuprinde Asociatia de Servicii Sociale SCUT, Diaconia Ajutor International Brasov, Copiii de Cristal si Hospice Casa Sperantei din Brasov, Fundatia Rafael Codlea, Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret Sacele, Fundatia Poplars din Sanpetru.

“Munca voluntarilor ne este de foarte mare ajutor. Ei sunt cei care ne ajuta la activitatile extra, participand cu energie, buna dispozitie si idei pentru noi proiecte viitoare. Vizitele la organizatii ne-au aratat ca indiferent de domeniu, cultural sau social, in gestionarea voluntarilor te intalnesti cu aceleasi provocari” a declarat Marinela Barna, coordonator voluntari in cadrul Muzeul Casa Muresenilor.
 
“Toate organizatiile vizitate sunt niste locuri frumoase care iti dau speranta ca inca mai exista oameni care fac fapte bune. Cel mai mult m-a impresionat motivatia voluntarilor care depaseste partea aceasta materiala. Proiectul Voluntari pentru muzee brasovene pentru noi este mai mult decat un proiect de voluntariat, este o experienta uriasa de interactiune cu oamenii: cu tinerii care au voluntariat la cetate, cu coordonatorii de voluntari din ONG-urile vizitate, cu beneficiarii acestora, cu colegii nostri de la Casa Muresenilor.” a declarat Diana Joita, coordonator de voluntari in cadrul Cetatii Rasnov.

“Voluntari pentru muzee brasovene” este un proiect cultural pilot implementat de catre Asociatia Colors in parteneriat cu Muzeul Casa Muresenilor, Primaria Orasului Rasnov si Reteana CAN in perioada aprilie-septembrie 2012 si finantat de catre Administratia Fondului Cultural National in cadrul ariei Management cultural si formare profesionala si urmareste dezvoltarea capacitatii organizationale a muzeelor brasovene in managementul voluntarilor prin formarea unui corp de voluntari si a unor coordonatori de voluntari pentru muzeele participante la proiect.

Gasiti informatii despre proiect si voluntarii sai pe www.voluntaripentrumuzee.roprecum si pe www.facebook.com/voluntaripentrumuzee.
 
Pentru mai multe informatii: Asociatia Colors, as_colors@yahoo.com, 0745052151, persoana de contact: Claudia Popa, coordonator proiect.