In 22 mai, Sistemul Coca-Cola Romania a fost medaliat cu aur pentru platforma de CSR “Adopta un rau de la izvoare pana la varsare”- realizat cu proiecte propuse de Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Premiul a fost acordat in cadrul prestigioasei competitii pan-europene European CSR Award care se desfasoara simultan in 29 de tari si este coordonata de CSR Europe, in competitia la nivel national inscriindu-se 28 de proiecte la aceasta categorie, evaluate de un juriu international.

In cadrul acestei platforme de CSR, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a conceput numeroase proiecte care au avut ca scop rezolvarea unor probleme de mediu, educarea si constientizarea publicului larg, dar si dezvoltarea comunitatilor locale si schimbarea politicilor publice in directia protectiei mediului, avand in centrul preocuparilor unul dintre cele mai importante elemente al vietii :APA!

Proiecte desfasurate in cadrul acestei platforme:
Ziua Dunarii – In Romania, incepand cu anul 2007, Asociatia Salvati Dunarea si Delta organizeaza, in parteneriat cu Ministerul Mediului, evenimentul central de Ziua Dunarii sub auspiciile ICPDR si cu sustinerea Sistemului Coca-Cola in Romania.

Ziua Dunarii este sarbatorita anual, pe 29 iunie (data ce marcheza semnarea la Sofia a Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, in anul 1994), la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Aflat in continua expansiune, acesta a devenit cel mai mare festival al raurilor din lume, la care anual iau parte aproape 81 de milioane de persoane. Obiectivul principal al zilei din acest an este de a implica oamenii şi de a accentua legaturile dintre state, precum si interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei.

Expozitie despre Delta Dunariila Parlamentul European - (2 februarie 2011, Parlamentul European, Bruxelles) prin expozitia «Delta Dunarii – Paradisul in Pericol» s-a tras un semnal de alarma la cel mai inalt nivel politic al Uniunii Europene asupra efectelor dezastruoase, ireversibile pe care le poate avea exploatarea necorespunzatoare a acestui spatiu de o bogatie naturala  protejata UNESCO, RAMSAR si alte 5 conventii internationale.

Festivalul Gastronomic si Eco-Cultural D'ale Gurii Dunarii, festivalul-concurs de traditii populare, cu accent pe cele gastronomice si etnomuzicale, reprezinta un prilej pentru incurajarea unui comportament responsabil fata de bogatia naturala si culturala a Deltei Dunarii. Festivalul promoveaza alternativele economice durabile, prietenoase cu mediul inconjurator, care pun in valoare tezaurul gastronomic, muzical si arhitectonic al Deltei.

Reteaua Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara este un proiect anual, derulat incepand cu anul 2011, iar obiectivele proiectului vizeaza cresterea capacitatii institutionale a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara si eficientizarea mecanismelor de gestionare a deseurilor la nivel regional si local, in scopul aplicarii si implementarii prevederilor noii directive-cadru privind deseurile, Directiva 2008/98/CE, transpusa in legislatia nationala prin Legea 211/2011 privind regimul deseurilor.

Salveaza raul Arges, proiect de constientizare pentru colectarea selectiva a deseurilor, manifestat prin trei componente principale: dotarea catunelor Glamboc cu 300 pubele pentru colectarea selectiva a deseurilor de plastic si metal, instruirea satenilor in folosirea corespunzatoare a acestora si o actiune de ecologizare a unei zone din valea raului, activitati de constientizare a cetatenilor din zona pilot si de educare a elevilor din 3 scoli in sensul colectarii selective a deseurilor.


***
Despre Asociatia Salvati Dunarea si Delta

Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie neguvernamentala de protectia mediului, care s-a impus in cei opt ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice si a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociatia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, detinand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltarea comunitara locala, managementul deseurilor, economia sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc.
(www.salvatidelta.ro)

Laura Zaharia
PR Executive
E-mail: laura.zaharia@salvatidelta.ro; Tel: 0729 882 617