Delta Dunarii este un paradis aproape pierdut! O recunosc autoritatile publice locale, pescarii, intreprinzatorii, elevii si profesorii. Intre 20 august și 15 septembrie 2012 echipa Salvati Dunarea si Delta (SDD) alaturi de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost prezenta in 29 de localitati din Delta unde au fost organizate 65 de consultari locale. Situatia Deltei Dunarii este trista iar solutiile devin cu atat mai dificile cu cat aplicarea lor este amanata.

Scopul intalnirilor a fost crearea unei baze de date care sa serveasca autoritatilor responsabile pentru elaborarea Planului de management al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Peste 1300 de persoane, au participat la întalnirile organizate in cadrul proiectului. Localitatile vizate au fost: Tulcea, Baltenii de Jos, Ilganii de Jos, Murighiol, Mahmudia, Dunavatu de Jos, Uzlina, Pardina, Ceatalchioi, Plauru, Patlageanca, Salceni, Chilia Veche, Periprava, Sfistofca, Letea, Cardon, C.A Rosetti, Sulina, Caraorman, Crisan, Mila 23, Gorgova, Vulturul, Maliuc, Ilganii de Sus, Partizani, Sfantu Gheorghe, Enisala, Corbu, Vadu.

Echipa proiectului s-a intalnit si cu copiii din 15 școli din Delta Dunarii. Acestia au participat la proiectiile unor filme de scurt metraj care prezenta principalele specii periclitate, cauzele care le-au adus in acest stadiu si necesitatea schimbarii de atitudine pentru a preintampina pierderea de biodiversitate.

Situatia la zi a Deltei Dunarii, așa cum a reieșit în urma acestor consultari, este alarmanta: zonele strict protejate se degradeaza galopant, autoritatile de administrare nu au resurse sa intervina, localitatile se confrunta cu depopulari masive, resursele de pește scad din cauza colmatarii canalelor, a braconajului, a poluarii . Scolile nu au nici dotarile minimale, cabinete medicale sunt prost echipate, medicii sunt prea putini iar medicamente insuficiente, transportul este scump și deficitar, iar taxele și impozitele sufoca activitatea pescarilor, a crescatorilor de animale si a turismului.

Mare parte din suprafetele concesionate sunt într-un grad avansat de degradare și necesita lucrari imediate de reconstructie ecologica. Acestea din urma sunt foarte putine, iar majoritatea lor întarzie din cauza intereselor divergente ale instituţiilor locale. Un fenomen tot mai prezent si totodata tot mai ingrijorator este restrangerea accesului populatiei locale la resurse. Pescuitul industrial, taxele prohibitive, si concesiunile piscicole inca prezente in anumite zone ale Deltei au restrans accesul populatiei la peste, incurajand intr-un ritm galopant braconajul.

Se impune un efort concertat din partea tuturor factorilor responsabili (autoritati publice locale si centrale, privati, ONG uri) in vederea abordarii corespunzatoare a acestor probleme sistemice. In caz contrar Delta Dunarii va deveni in scurt timp o sectiune trista a muzeului Antipa.

Un raport complet al acestor probleme cat și propuneri de solutii sustenabile pentru viitorul Deltei si al locuitorilor sai va fi prezentat de catre SDD autoritatilor de resort pe 23 octombrie 2012, in cadrul simpozionului national “Avem o Delta. Cum procedam”.

Cu ocazia consultarilor locale, alaturi de localnici si turisti, SDD au organizat 10 actiuni de igienizare in zece locuri aglomerate din Delta. Echipa proiectului saluta pe aceasta cale mobilizarea exemplara a autoritatilor publice locale din localitatile Tulcea, Chilia Veche Nufaru, Murighiol, Sfantu Gheorghe, Mahmudia, Corbu și Vadu precum si implicarea turistilor.

„Delta Dunarii – Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare si constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii" este un proiect implementat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii  in perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012. Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”.

Proiect cofinantat din Fondul de Coeziune/Fondul European de Dezvoltare Regionala.


Date de contact
Adrian Sorescu
Manager de proiect
Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Tel: 0723 540 014; E-mail: adrian.sorescu@salvatidelta.ro  

Mai multe informatii:
Campania ”Delta Dunarii - paradisul aproape pierdut!” http://www.salvatidelta.ro/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=51&Itemid=123)
 
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii
http://www.rezervatia-deltadunarii.ro/