Peste 5,45 milioane de romani au beneficiat, pana in prezent, de sfaturile si solutiile practice oferite in cadrul programului „Lectia de prim ajutor”, un proiect de preventie si educatie pentru salvarea de vieti dezvoltat de ING Asigurari de Viata in parteneriat cu SMURD. Programul ofera publicului larg informatii utile privind cele mai des intalnite probleme si urgente medicale, precum si solutiile care pot fi puse in practica in siguranta de catre persoane fara o pregatire medicala.
Astfel, emisiunea „Lectia de prim ajutor”, difuzata pe Pro TV in perioada noiembrie 2011 – februarie 2012 a fost urmarita, de-a lungul celor 12 editii, de 5,44 milioane de romani. Fiecare editie a emisiunii a prezentat publicului cate o situatie de urgenta diferita si solutia practica a acesteia. Prezentatorii emisiunii au fost Dana Rogoz (Pro TV) si Dragos Bucurenci (fondator Asociatia MaiMultVerde) impreuna cu medicul SMURD Simona Bratu. Odata cu difuzarea ultimei editii a emisiunii TV (pe data de 11 februarie), prima etapa a programului s-a incheiat cu succes, cele 12 lectii video ramanand la dispozitia publicului la adresa http://www.lectiadeprimajutor.ro/lectiivideo.
In ceea ce priveste site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, acesta va continua sa fie dezvoltat de cei doi parteneri ai programului, ING Asigurari de Viata si SMURD, prin adaugarea constanta de noi informatii, de rubrici speciale dedicate afectiunilor si solutiilor de prim ajutor de sezon, precum si prin includerea de noi aplicatii pentru cresterea interactivitatii si usurintei in utilizare (formulare de feed-back speciale, aplicatii pentru smart phones si tablete etc.). Site-ul www.lectiadeprimajutor.ro ofera informatii despre modul in care se recunoaste o urgenta medicala, cum poate fi oferit primul ajutor in cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicatii, fracturi, cum se efectueaza corect manevra Heimlich, dar si informatii despre preventie si procedura de semnalare a unei situatii de urgenta la 112. Informatiile sunt insotite de ilustratii grafice explicative si de filme.
In primele patru luni de functionare, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a inregistrat peste 15.500 de vizite (dintre care aproape 10.100 de vizitatori unici), fiind vizionate peste 68.000 de pagini, cu un timp mediu petrecut pe site de 4,5 minute. Circa 40% dintre persoanele care au accesat www.lectiadeprimajutor.ro in intervalul noiembrie-februarie au fost interesate de solutii practice pentru diferite tipuri de urgente medicale (circa 40% dintre cautari vizand tematici precum „prim ajutor”, “ajutor” si „lectia de prim ajutor”), 9% de solutii in cazul fracturilor, 4,6% de afectiuni ale coloanei vertebrale, 1,13% de hemoragii si 1% de manevra Heimlich.
In ceea ce priveste intrebarile adresate medicilor SMURD prin intermediul site-ului, 20% dintre mesaje au solicitat informatii privind realizarea corecta a manevrei Heimlich (la adulti si copii), 15% despre cum trebuie sa procedeze in caz de lesin si pierdere a cunostintei, 10% despre fracturi, 10% despre cum ar trebui sa procedeze in caz de accident rutier, 10% cereau sfaturi in caz de inec si 10% despre alte situatii (precum crize de astm, soc anafilactic, degeraturi). De asemenea, 15% dintre persoanele care au scris medicilor SMURD au fost interesate despre modul in care pot face voluntariat in cadrul SMURD, iar alti 10% de includerea lectiilor de prim ajutor in cadrul scolilor.
Pornind de la premisa ca este foarte important ca populatia sa detina, inca de la cele mai mici varste posibile, notiuni de prim-ajutor, cei doi parteneri ai programului au in plan, pentru viitorul apropiat, si implementarea unui program de educatie in scolile din Romania.
Prin intermediul site-ului www.lectiadeprimajutor.ro orice persoana poate adresa intrebari online medicilor SMURD si primi raspunsuri in 24 de ore. Nu in ultimul rand, programul si informatiile despre acesta sunt disponibile si pe Facebook, la adresa www.facebook.com/lectiadeprimajutor, si pe Twitter, la http://twitter.com/#!/primajutor.
In cadrul aceluiasi program, ING Asigurari de Viata ofera propriilor angajati posibilitatea de a participa la lectii de prim ajutor sustinute de medici ai SMURD. Pana in prezent circa 20% din cei 400 de angajati ai companiei au participat la lectiile de prim ajutor, invatand cum trebuie sa procedeze corect atunci cand se confrunta cu o situatie de urgenta medicala.
***
Declaratii de presa
Dr. Raed Arafat, Presedintele Fundatiei pentru SMURD
„Sustinerea proiectului “Lectia de prim-ajutor” se inscrie intr-o serie mai larga de actiuni promovate de SMURD si Fundatia pentru SMURD care au in vedere educarea populatiei. Cunoasterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de catre fiecare dintre noi poate salva, nu de putine ori, vieti. Aplicarea corecta a acestora poate duce la castigarea unui timp extrem de pretios pentru pacient, pana la sosirea echipajului specializat in acordarea primului-ajutor. Important este, insa, ca aceste regului sa fie aplicate cu strictete, astfel incat actiunile noastre sa ajute pacientul, nu sa-i agraveze situatia. O singura actiune sau miscare gresita aplicata unei persone aflata intr-o situatie critica ii poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijina acest proiect. “Lectia de prim-ajutor” contine un set de reguli simple, elementare, care ne pot transforma pe fiecare dintre noi intr-un potential salvator”.
Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurari de Viata:
“Numarul foarte mare de oameni interesati de <Lectia de prim-ajutor> ne confirma o data in plus nevoia unor astfel de initiative de educare pentru salvarea de vieti in randul publicului larg. Prin participarea ING Asigurari de Viata in acest program, alaturi de parteneri valorosi precum SMURD si ProTV, ne-am dorit sa le oferim oamenilor informatiile de care au nevoie in situatii de urgenta medicala, dar mai ales sa tragem un semnal de alarma privind nevoia ca fiecare dintre noi sa detinem un bagaj minim de cunostinte pentru a salva, la nevoie, o viata"
Dragos Bucurenci, fondator Asociatia MaiMultVerde
"Ideea unei emisiuni care sa popularizeze masurile elementare de prim ajutor mi-a venit in timpul stagiului de voluntariat pe care l-am facut in prima jumatate a anului trecut in cadrul SMURD Bucuresti. Asa mi-am dat seama ca, oricat de performant ar fi sistemul national de medicina de urgenta, el nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu totii sa stim sa le facem din momentul producerii unui accident si pana la sosirea salvarii. M-am bucurat sa gasesc in cadrul echipei ING Asigurari de Viata un partener de nadejde pentru realizarea acestui program."
Partenerii programului ING Asigurari de Viata
ING Asigurari de Viata este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in ianuarie 1997. Incepand cu anul 1999 este lider al pietei de asigurari de viata. Initiata in 2010, atunci cand a fost creata o divizie dedicata in cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate sociala a ING Asigurari de Viata urmareste ca directii prioritare educatia financiara, protectia mediului si accesul la educatie pentru copiii talentati sau defavorizati, la care s-a adaugat in 2011 pilonul programelor care ofera “Sanse la viata”.
Pe parcursul anului 2011 ING Asigurari de Viata a dezvoltat noua proiecte de amploare si o serie de proiecte adiacente in domeniul responsabilitatii sociale, printr-o investitie totala de 1,24 milioane RON, aferenta programelor derulate. Prin programele destinate salvarii de vieti (care au cumulat anul trecut 41% din investitia totala in responsabilitate sociala a companiei), ING se implica in cauze si actiuni care ofera instrumente pentru preventie si educatie, dar si diagnostic si tratament – asa cum au fost, in 2011, Lectia de prim ajutor, programul pentru punerea in functiune a Sectiei de cardiochirurgie pediatrica a spitalului de copii Marie Curie, initiativa “Copilaria nu trebuie traita in spital” pentru refacerea etajelor 6 si 7 din cadrul Spitalului Fundeni si, nu in ultimul rand, initiativa de sprijinire a SMURD pentru achizitionarea primului avion sanitar.
SMURD
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc, impreuna cu dotarea necesara, la locul unde se gasea pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unei asistente medicale de urgenta calificata. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. In aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmand sa fie transferat la cea mai apropiata unitate medicala cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta. Dupa 21 de ani de existenta, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent in slujba vietii cetateanului roman. Serviciul activeaza in aproape toate judetele tarii, avand in dotare logistica de ultima generatie si fiind deservit de paramedici, asistenti si medici pregatiti pentru a interveni in orice situatie in vederea salvarii vietilor
Astfel, emisiunea „Lectia de prim ajutor”, difuzata pe Pro TV in perioada noiembrie 2011 – februarie 2012 a fost urmarita, de-a lungul celor 12 editii, de 5,44 milioane de romani. Fiecare editie a emisiunii a prezentat publicului cate o situatie de urgenta diferita si solutia practica a acesteia. Prezentatorii emisiunii au fost Dana Rogoz (Pro TV) si Dragos Bucurenci (fondator Asociatia MaiMultVerde) impreuna cu medicul SMURD Simona Bratu. Odata cu difuzarea ultimei editii a emisiunii TV (pe data de 11 februarie), prima etapa a programului s-a incheiat cu succes, cele 12 lectii video ramanand la dispozitia publicului la adresa http://www.lectiadeprimajutor.ro/lectiivideo.
In ceea ce priveste site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, acesta va continua sa fie dezvoltat de cei doi parteneri ai programului, ING Asigurari de Viata si SMURD, prin adaugarea constanta de noi informatii, de rubrici speciale dedicate afectiunilor si solutiilor de prim ajutor de sezon, precum si prin includerea de noi aplicatii pentru cresterea interactivitatii si usurintei in utilizare (formulare de feed-back speciale, aplicatii pentru smart phones si tablete etc.). Site-ul www.lectiadeprimajutor.ro ofera informatii despre modul in care se recunoaste o urgenta medicala, cum poate fi oferit primul ajutor in cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicatii, fracturi, cum se efectueaza corect manevra Heimlich, dar si informatii despre preventie si procedura de semnalare a unei situatii de urgenta la 112. Informatiile sunt insotite de ilustratii grafice explicative si de filme.
In primele patru luni de functionare, site-ul www.lectiadeprimajutor.ro a inregistrat peste 15.500 de vizite (dintre care aproape 10.100 de vizitatori unici), fiind vizionate peste 68.000 de pagini, cu un timp mediu petrecut pe site de 4,5 minute. Circa 40% dintre persoanele care au accesat www.lectiadeprimajutor.ro in intervalul noiembrie-februarie au fost interesate de solutii practice pentru diferite tipuri de urgente medicale (circa 40% dintre cautari vizand tematici precum „prim ajutor”, “ajutor” si „lectia de prim ajutor”), 9% de solutii in cazul fracturilor, 4,6% de afectiuni ale coloanei vertebrale, 1,13% de hemoragii si 1% de manevra Heimlich.
In ceea ce priveste intrebarile adresate medicilor SMURD prin intermediul site-ului, 20% dintre mesaje au solicitat informatii privind realizarea corecta a manevrei Heimlich (la adulti si copii), 15% despre cum trebuie sa procedeze in caz de lesin si pierdere a cunostintei, 10% despre fracturi, 10% despre cum ar trebui sa procedeze in caz de accident rutier, 10% cereau sfaturi in caz de inec si 10% despre alte situatii (precum crize de astm, soc anafilactic, degeraturi). De asemenea, 15% dintre persoanele care au scris medicilor SMURD au fost interesate despre modul in care pot face voluntariat in cadrul SMURD, iar alti 10% de includerea lectiilor de prim ajutor in cadrul scolilor.
Pornind de la premisa ca este foarte important ca populatia sa detina, inca de la cele mai mici varste posibile, notiuni de prim-ajutor, cei doi parteneri ai programului au in plan, pentru viitorul apropiat, si implementarea unui program de educatie in scolile din Romania.
Prin intermediul site-ului www.lectiadeprimajutor.ro orice persoana poate adresa intrebari online medicilor SMURD si primi raspunsuri in 24 de ore. Nu in ultimul rand, programul si informatiile despre acesta sunt disponibile si pe Facebook, la adresa www.facebook.com/lectiadeprimajutor, si pe Twitter, la http://twitter.com/#!/primajutor.
In cadrul aceluiasi program, ING Asigurari de Viata ofera propriilor angajati posibilitatea de a participa la lectii de prim ajutor sustinute de medici ai SMURD. Pana in prezent circa 20% din cei 400 de angajati ai companiei au participat la lectiile de prim ajutor, invatand cum trebuie sa procedeze corect atunci cand se confrunta cu o situatie de urgenta medicala.
***
Declaratii de presa
Dr. Raed Arafat, Presedintele Fundatiei pentru SMURD
„Sustinerea proiectului “Lectia de prim-ajutor” se inscrie intr-o serie mai larga de actiuni promovate de SMURD si Fundatia pentru SMURD care au in vedere educarea populatiei. Cunoasterea celor mai simple reguli de acordare a primului ajutor de catre fiecare dintre noi poate salva, nu de putine ori, vieti. Aplicarea corecta a acestora poate duce la castigarea unui timp extrem de pretios pentru pacient, pana la sosirea echipajului specializat in acordarea primului-ajutor. Important este, insa, ca aceste regului sa fie aplicate cu strictete, astfel incat actiunile noastre sa ajute pacientul, nu sa-i agraveze situatia. O singura actiune sau miscare gresita aplicata unei persone aflata intr-o situatie critica ii poate cauza uneori acesteia traume majore. Acesta este motivul pentru care SMURD sprijina acest proiect. “Lectia de prim-ajutor” contine un set de reguli simple, elementare, care ne pot transforma pe fiecare dintre noi intr-un potential salvator”.
Cornelia Aurelia Coman, Director General ING Asigurari de Viata:
“Numarul foarte mare de oameni interesati de
Dragos Bucurenci, fondator Asociatia MaiMultVerde
"Ideea unei emisiuni care sa popularizeze masurile elementare de prim ajutor mi-a venit in timpul stagiului de voluntariat pe care l-am facut in prima jumatate a anului trecut in cadrul SMURD Bucuresti. Asa mi-am dat seama ca, oricat de performant ar fi sistemul national de medicina de urgenta, el nu poate suplini gesturile elementare pe care ar trebui cu totii sa stim sa le facem din momentul producerii unui accident si pana la sosirea salvarii. M-am bucurat sa gasesc in cadrul echipei ING Asigurari de Viata un partener de nadejde pentru realizarea acestui program."
Partenerii programului ING Asigurari de Viata
ING Asigurari de Viata este prima companie internationala de asigurari de viata care a intrat pe piata din Romania, in ianuarie 1997. Incepand cu anul 1999 este lider al pietei de asigurari de viata. Initiata in 2010, atunci cand a fost creata o divizie dedicata in cadrul departamentului de marketing, strategia de responsabilitate sociala a ING Asigurari de Viata urmareste ca directii prioritare educatia financiara, protectia mediului si accesul la educatie pentru copiii talentati sau defavorizati, la care s-a adaugat in 2011 pilonul programelor care ofera “Sanse la viata”.
Pe parcursul anului 2011 ING Asigurari de Viata a dezvoltat noua proiecte de amploare si o serie de proiecte adiacente in domeniul responsabilitatii sociale, printr-o investitie totala de 1,24 milioane RON, aferenta programelor derulate. Prin programele destinate salvarii de vieti (care au cumulat anul trecut 41% din investitia totala in responsabilitate sociala a companiei), ING se implica in cauze si actiuni care ofera instrumente pentru preventie si educatie, dar si diagnostic si tratament – asa cum au fost, in 2011, Lectia de prim ajutor, programul pentru punerea in functiune a Sectiei de cardiochirurgie pediatrica a spitalului de copii Marie Curie, initiativa “Copilaria nu trebuie traita in spital” pentru refacerea etajelor 6 si 7 din cadrul Spitalului Fundeni si, nu in ultimul rand, initiativa de sprijinire a SMURD pentru achizitionarea primului avion sanitar.
SMURD
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc, impreuna cu dotarea necesara, la locul unde se gasea pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unei asistente medicale de urgenta calificata. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. In aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, acesta urmand sa fie transferat la cea mai apropiata unitate medicala cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta. Dupa 21 de ani de existenta, SMURD este un serviciu public ce se pune permanent in slujba vietii cetateanului roman. Serviciul activeaza in aproape toate judetele tarii, avand in dotare logistica de ultima generatie si fiind deservit de paramedici, asistenti si medici pregatiti pentru a interveni in orice situatie in vederea salvarii vietilor