Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, cu sprijinul UNICEF in Romania, a organizat astazi, 24 martie 2016, un media briefing pe tema adoptiei si a recentelor modificari si completari aduse Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei.

La eveniment au participat d-na Gabriela COMAN, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), d-na Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania, reprezentanti ai autoritatilor responsabile cu problematica adoptiei de la nivel central si local. 

”Schimbarea legii adoptiei a venit ca un raspuns la dificultatile intampinate in cadrul procesului de adoptie de catre familiile adoptatoare si autoritati. In Romania continua sa existe inca multi copii care au nevoie sa creasca intr-o familie, iar datoria noastra este sa facem posibil acest lucru. Am convingerea ca, numai cu sprijinul mass media, actualele modificari vor fi cunoscute cat mai repede de familiile care asteapta sa adopte un copil”
, a declarat Gabriela COMAN, Presedintele ANPDCA.

In cadrul dezbaterilor au fost discutate principalele modificari aduse prin noul act normativ, care vizeaza in principal: scurtarea termenelor privind declararea adoptabilitatii copilului, a celor aferente atestarii familiei adoptatoare si  procedurii in fata instantei, exprimarea de catre parinti a consimtamantului la adoptie, durata statutului de copil adoptabil si facilitatile introduse pentru sustinerea familiei adoptatoare. 
 
“Felicitam Romania pentru faptul ca si-a imbunatatit legislatia privind adoptia copiilor. UNICEF si-a asumat angajamentul de a continua sa asigure sprijin ANPDCA in special in ceea ce priveste elaborarea legislatiei secundare. De asemenea, este foarte important sa ne asiguram ca exista la nivel local servicii care pot preveni separarea copilului de familie, cum ar fi Pachetul Minim de Servicii”, a declarat Sandie BLANCHET, Reprezentantul UNICEF in Romania.
 
In momentul de fata, in tara noastra, aproximativ 58.000 de copii beneficiaza de o masura de protectie, iar dintre acestia 3.500 sunt copii adoptabili.