Conferinta, intitulata „Rom, sine qua non”, a avut loc la Muzeul Culturii Romilor din Bucuresti, in prezenta a peste 90 de participanti. Printre acestia s-au numarat diplomati din partea ambasadelor SUA, Germaniei, Suediei, Elvetiei, Ungariei, Norvegiei, Canadei. Au participat, totodata, reprezentanti ai societatii civile rome si nerome, ai organizatiilor internationale si ai institutiilor publice.
Una dintre concluziile evenimentului a fost aceea ca strategia guvernamentala referitoare la romi isi poate atinge obiectivele doar daca un procent din grupul tinta al programelor nationale este reprezentat de cetatenii de etnie roma.
„Ministerele de linie au bugete pentru programe cu resurse, indicatori si obiective concrete. Sunt, insa, si exceptii, pentru ca in indicatorii pe care trebuie sa-i atinga aceste programe nu avem specificatii legate de romi. De exemplu, pentru dezvoltarea infrastructurii exista un program national dedicat zonelor rurale, este pentru toata lumea, inclusiv pentru romi, spune guvernul, cu toate ca accesul romilor la acele resurse este foarte redus”, a declarat Gelu Duminica, directorul executiv al Agentiei de Dezvoltare Comunitara „Impreuna” si initiatorul Miscarii de Dezvoltare a Romilor.
„«Rom, sine qua non» este principiul de la care plecam astazi, pentru ca suntem de parere ca este important ca romii sa fie oriunde se discuta despre ei si sa participe la dezvoltarea comunitatilor in care traiesc. La fel de important este ca romii sa participe atunci când se iau decizii care ii privesc, care le influenteaza destinele”, a afirmat Ciprian Necula, presedintele Romano Butiq, asociatia care a gazduit evenimentul.
Organizatiile care fac parte din Miscarea de Dezvoltare a Romilor sunt Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate „Sastipen”, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Asociatia „Romano ButiQ”, Centrul de Resurse „Apollo” si Asociatia Alesilor Locali Romi din România.
***
Despre Asociatia Romano Butiq si Muzeul Culturii Romilor:
Asociatia Romano Butiq s-a infiintat din nevoia de a prezenta intr-un mod realist si necosmetizat comunitatea roma si de a crea spatiul in care oamenii sa descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunitati o aduc in societate, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victima.
Muzeul Culturii Romilor este o institutie in constructie ce isi propune sa fie un ansamblu dinamic de idei si povesti ilustrate prin obiecte, instalatii si oameni, capabil sa genereze o reala dezbatere pentru toate nivelurile de publicuri. Muzeul Culturii Romilor este o initiativa privata, sustinuta de Asociatia Romano Butiq in parteneriat cu o serie de institutii publice si private, precum Agentia Nationala pentru Romi, Agentia Impreuna, Primaria Sectorului 6, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si altii.
Detalii suplimentare:
Georgian Lunca, coordonatorul evenimentului, Asociatia Romano Butiq
Telefon: 0734 800282
E-mail: georgian.lunca@romanobutiq.ro