Declarație comună a Directorului executiv UNFPA, Dr. Natalia Kanem, și a Directorului executiv UNICEF, Catherine Russell, cu ocazia Zilei internaționale a toleranței zero față de mutilarea genitală a femeilor
„Anul acesta, 4,3 milioane de fete sunt expuse riscului de mutilare genitală feminină, conform ultimelor estimări UNFPA. Se estimează că acest număr va ajunge la 4,6 milioane până în 2030, deoarece conflictele, schimbările climatice, sărăcia și inegalitatea în creștere continuă să împiedice eforturile de transformare a normelor sociale și de gen care stau la baza acestei practici nocive și care perturbă programele ce ajută la protejarea fetelor.
Mutilarea genitală a femeilor (MGF) încalcă drepturile femeilor și fetelor și limitează oportunitățile acestora de viitor în ceea ce privește sănătatea, educația și veniturile. Înrădăcinată în inegalitatea de gen și dezechilibrele de putere, este un act de violență bazată pe gen care rănește corpurile fetelor, le reduce perspectivele de viitor și le pune în pericol viața.
Dar știm că schimbarea este posibilă. Cu doar opt ani până la atingerea țintei globale de eliminare a MGF, numai acțiunile colective și corespunzător finanțate ale unor părți interesate diverse pot pune capăt acestei practici dăunătoare.
Schimbarea normelor sociale și de gen care încurajează MGF este esențială. Bărbații și băieții sunt aliați puternici în acest efort. Ei contestă din ce în ce mai mult dinamica puterii în familiile și comunitățile lor și sprijină femeile și fetele ca agenți ai schimbării.
Programul comun global UNFPA-UNICEF pentru eliminarea MGF a sprijinit peste 3.000 de inițiative în ultimii cinci ani în care bărbații și băieții militează pentru a pune capăt acestei practici.
Asistăm la o opoziție semnificativă din partea bărbaților și băieților față de MGF în multe țări. În Etiopia, de exemplu, o țară cu una dintre cele mai mari rate de MGF la nivel global, opoziția bărbaților față de această practică este de 87%, potrivit unei analize recente a UNICEF.
Anul acesta, de Ziua internațională a toleranței zero față de mutilarea genitală a femeilor, facem apel la comunitatea globală să:
• Creeze parteneriate cu și să implice bărbați și băieți pentru a schimba relațiile de putere inegale și a contesta atitudinile și comportamentele cauzate de inegalitatea de gen care duc la MGF.
• Integreze abordările care transformă concepțiile privitoare la gen și evoluția normelor sociale în programele anti-MGF.
• Investească în politici și legislație la nivel național care protejează drepturile fetelor și femeilor, inclusiv în dezvoltarea planurilor naționale de acțiune pentru a pune capăt MGF.
Ziua de astăzi ne readuce aminte de nevoia urgentă de eforturi și mai bine direcționate și concertate în vederea transformării în realitate a obiectivului nostru comun de a pune capăt MGF. Trebuie să lucrăm împreună cu toate părțile interesate – inclusiv bărbați și băieți – pentru a proteja milioanele de fete și femei aflate în pericol și pentru a lăsa în trecut această practică”.
***
Despre Programul comun al UNFPA și UNICEF
Programul comun al UNFPA și UNICEF pentru eliminarea mutilării genitale a femeilor: Respectarea promisiunii globale acționează pentru eliminarea mutilării genitale a femeilor prin intervenții în 17 țări în care practica este răspândită. Programul creează oportunități pentru fete și femei de a-și realiza drepturile la sănătate, educație, venit și egalitate pentru a ajuta la eliminarea dezechilibrelor de putere care stau la baza acestei practici dăunătoare.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.
Despre UNFPA
UNFPA este agenția Națiunilor Unite pentru sănătatea sexuală și reproductivă. Misiunea UNFPA este de a crea o lume în care fiecare sarcină este dorită, fiecare naștere este în siguranță și potențialul fiecărui tânăr este împlinit. UNFPA face apel la realizarea drepturilor reproductive pentru toți și sprijină accesul la o gamă largă de servicii de sănătate sexuală și reproductivă.
Pentru mai multe informații despre UNFPA și activitatea acesteia, vizitați www.unfpa.org.
Urmăriți UNFPA pe Twitter, Facebook, Instagram și YouTube.