Confederația Caritas România a organizat o masă rotundă cu reprezentanți ai autorităților publice locale și naționale, dar și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale pentru a discuta despre drepturile persoanelor strămutate din Ucraina în România în contextul modificărilor legislative.
În deschiderea evenimentului, Confederația Caritas România a prezentat rezultatele unei cercetări sociologice realizate în perioada noiembrie 2023-februarie 2024, cu scopul de a afla, direct de la sursă, cum trăiesc refugiații ucraineni în România. 1853 de persoane au răspuns la un amplu chestionar online cu 92 de întrebări. Cercetarea a arătat că, față de anul trecut, a crescut mult procentul refugiaților care doresc să se stabilească în România, deși 33% dintre ei trăiesc din economii personale (aproape epuizate) și doar 8% dintre ei din venituri independente. 33% dintre respondenți spun că veniturile nu le ajung pentru strictul necesar. 50% dintre respondenți afirmă că nu lucrează pentru că nu cunosc limba română, 27% pentru că au copii pestre 2 ani pe care nu-i pot îngriji în regim de lucru de 8 ore, iar 10% pentru că au copii cu vârsta până în 2 ani. Esențial de remarcat este faptul că 90% dintre respondenții la chestionar sunt femei.
În contextul socio-economic actual auster, al retragerii unei părți din sprijinul financiar venit din partea organizațiilor internaționale, precum și al epuizării resurselor proprii, organizațiile neguvernamentale au folosit acest spațiu de întâlnire pentru a identifica modul în care pot continua să ofere asistență refugiaților ucraineni care continuă să se confunte cu efectele războiului, în procesul lor de integrare. De fapt, s-au explorat modalități de a continua colaborarea dintre ONGuri și instituțiile statului (Inspectoratul Școlar, Ministerul Educației, ANOFM..) pentru ca integrarea refugiaților ucraineni, adulți și copii, să fie posibilă și sustenabilă.
***
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili!”, proiect derulat de Confederația Caritas România în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.