În urma numeroaselor apeluri pe care le-a primit de la neonatologi din maternitățile din țară, Organizația Salvați Copiii solicită Guvernului României să ia măsuri urgente de protecție a personalului medico-sanitar din maternități și secțiile de terepie intensivă neonatală. Blocarea activităților medicale din maternități prin contaminarea medicilor și a asistentelor medicale și, drept consecință, lipsa monitorizării neonatologice adecvate vor determina creșterea ratei de morbiditate și mortalitate a copiilor născuți prematur ori la termen.
Personalul medico-sanitar din maternitățile din România este la fel de expus infectării cu SARS-CoV2 ca oricare altul din alte spitale. Acest lucru s-a întâmplat la Maternitatea ” Odobescu” din Timișoara, unde îngrijirea nou-născuților a fost compromisă prin contaminarea a 13 cadre medicale, care nu și-au mai putut continua activitatea medicală. Acestora li s-au adăugat 11 mame cu nou-născuți în îngrijire şi o femeie gravidă, confirmate pozitiv cu Covid-19.
Internarea unei gravide infectate cu Covid-19, dar asimptomatice și deci imposibil de identificat doar prin anamneză și examen clinic în condițiile transmiterii comunitare a infecției, și care dă naștere unui nou-născut prematur ce necesită o spitalizare mai mare de două săptămâni, va determina infectarea întregului personal medical al acelei maternități. Astfel, prematurii și nou-născuții din aceste unități nu vor mai beneficia de îngrijirile de care au nevoie pentru a supraviețui, ceea ce ar conduce la creșterea morbidității și mortalității neonatale.De asemenea, relocarea personalului dintr-o maternitate fie va pune în poziție de risc o altă maternitate, fie va fi imposibilă în cazul unui scenariu sumbru al extinderii infecției la alte câteva maternități.
De aceea, pentru a evita repetarea situației din Maternitatea “Odobescu” din Timișoara, cerem Guvernului adoptarea imediată a următoarelor măsuri:
1. Dotarea personalului medico-sanitar și administrativ din maternități, cât mai rapid posibil, cu echipamente de protecție adecvate și în cantitate suficientă:
o măști chirurgicale de unică folosință (după 1-4 ore aceste măști nu mai sunt eficiente, se umezesc deseori);
o măști de protecție respiratorie de tip FFP2 și FFP3 (pentru personalul care asistă la nașterile mamelor suspectate sau confirmate Covid-19, pentru resuscitare neonatală și pentru nevoia acordării de îngrijiri în situații cu risc crescut de producere de aerosoli – resuscitare, ventilație mecanică invazivă și non-invazivă, aspirarea secrețiilor etc.);
o halate de protecție de unica folosință;
o ochelari de protecție, mănuși sterile și nesterile de unica folosință;
o dezinfectanți de nivel înalt cu efect bactericid, virucid și fungicid.
2. Testarea anti-COVID-19 a gravidelor înainte de naștere (în special a celor care nasc în maternități de grad II și III) și evaluarea probelor cu prioritate, astfel încât rezultatul să fie transmis în maxim 24 de ore.
3. Testarea anti-Covid-19 periodică a personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în maternități. Pentru maternitățile de grad II și III, testarea trebuie făcută săptămânal pentru a izola cat mai rapid cazurile confirmate de infectare și a evita astfel închiderea secțiilor/departamentelor de terapie intensivă neonatală.
4. Transmiterea de mesaje de informare prin mass-media pentru asigurarea viitoarelor mame că nașterea în maternitate este lipsită de riscuri și pentru conștientizarea importanței respectării măsurilor de prevenire a infectării cu Covid-19, atât pentru siguranța lor și a viitorilor lor copii, cât și pentru siguranța medicilor din maternități care le vor asigura îngrijirea corespunzătoare. De asemenea, un alt obiectiv important al informării gravidelor este ca acestea să fie în măsură să recunoască și să transmită din vreme orice simptom specific îmbolnăvirii cu Covid-19 și orice contact cu persoane infectate ori care provin din așa-numitele ”zone roșii” ale pandemiei, pentru a fi testate cât mai rapid, înainte de internarea în maternitate.
Atragem atenția asupra faptului că nou-născutul nu poate fi tratat de personal contaminat și acest lucru se poate întâmpla și atunci când o persoană este infectată, dar asimptomatică. Îngrijirile specializate ale nou-născuților prematuri nu pot fi acordate în siguranță de categorii de personal medical – medici și asistente – din alte specialități medicale. Blocarea maternităților prin infecții și contaminarea personalului duce la creșterea morbidității și mortalității neonatale și materne nu doar prin infecție Covid-19, ci și prin afecțiuni comune prematurității și specifice perioadei neonatale, morbiditate și mortalitate care pot fi evitate prin aplicarea de protocoale locale stricte și aplicarea măsurilor solicitate mai sus.
Citește solicitările transmise către Dl. Ministru Nelu Tataru & Dna. Raluca Turcan
***
De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide înbeneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică,în beneficiul copilului.
În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concretepentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilăcu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.
Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea săimplementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilitățiisociale a companiilor și a societății, în sens larg.
În calitate de membru al SavetheChildren, cea mai mare organizație independentă din lume carepromovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 dețări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire,educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privindmodul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. În cei30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.