Printre participanti s-au aflat insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson, Prefectul Municipiului Bucuresti, domnul Paul Nicolae Petrovan, reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Romi, ai Primariei Sectorului 6, ai societatii civile si reprezentanti ai comunitatii locale. 

Festivalul a inceput cu o masa rotunda in jurul filosofiei Pakivalo a lui Nicolae Gheorghe  in care concluziile unanime au fost acelea ca avem datoria sa continuam munca lui Nicolae, sa pastram materialele lui, sa propagam ideile lui mai departe si sa le transmitem noilor generatii. 

„Ca si activisti, ar trebui sa folosim gandirea lui Nicolae Gheorghe, sa reevaluam felul in care lucram impreuna si sa citim. Un suflet chinuit si o minte tot timpul inaintea realitatii sociale in care ne aflam. Minte preocupata cu ideea eliberarii poporului romilor. Cum sa devina un popor eliberat si demn, si nu un popor de oameni submisivi si victime perfecte. Toata viata a fost in cautarea unei spiritualitati. Un om controversat, impotriva caruia ne-am revoltat toti si care niciodata nu uita ce nu faceai", a declarat directorarea Romano ButiQ, Nicoleta Bitu, despre omul si activistul rom, Nicolae Gheorghe. 

„Implicarea si atasamentul partenerilor din acest festival fata de telul nostru comun, construirea unei lumi in care diferentele unesc, nu dezbina, ne dau speranta si puterea de a merge mai departe, pe drumul construit de domnul Nicolae Gheorghe, figura emblematica a miscarii romilor, in jurul caruia a fost construit festivalul. Dupa mult timp, solidaritatea s-a demonstrat si practicat. Daca ar mai fi printre noi, „Pakivalo Comandante”, asa cum se semna Nicolae Gheorghe, ar fi multumit. Speram ca experienta frumoasa de vineri va deveni, in timp, o traditie, o sarbatoare a multiculturalitatii”, a declarat si activistul rom, Georgian Lunca.

Evenimentul a cuprins ateliere si dezbateri pe teme precum: „Solidaritate si cooperare”, „Educatie timpurie pentru solidaritate si cooperare” dar si o dezbatere despre „Prevenirea traficului de persoane.

Pentru copii au fost organizate ateliere de pictura, bricolaj, muzica, dans, teatru si istoria romilor, precum si un meci de fotbal demonstrativ intre echipe din Giulesti si Ferentari.  Activitatile au fost primite cu entuziasm de peste 150 de copii participanti la eveniment.

In cadrul festivalului a fost prezentata  expozitia de fotografie „Romi, perspective istorice si contemporane”  a celor de la ADIS, dar si o sesiune de consultanta juridica gratuita sustinuta de reprezentantii Centrului de Studii Juridice pentru Drepturile Omului (CSJDO) cu sprijinul lui  Dezideriu Gergely,  Stanica Taba, al Asociatiei Romani CRISS si al Primariei Sectorului 6.  Seara s-a incheiat cu un concert sustinut de Mahala Rai Banda impreuna cu Amfifanfare, un grup de 20 de muzicieni din Nantes, ansamblul Muzical „Grigoras Dinicu" de la Centrul National de Cultura a Romilor si de duo-ul de acordeonisti Marian si Edi Mexicanu. 

***
Despre Muzeul Culturii Romilor
Muzeul Culturii Romilor este o institutie in constructie ce isi propune sa fie un ansamblu dinamic de idei si povesti ilustrate prin obiecte, instalatii si oameni, capabil sa genereze o reala dezbatere pentru toate tipurile de public.