La Bruxelles, reprezentanții romilor au prezentat înalților demnitari europeni dorințele exprimate de peste 120.000 de cetățeni de etnie romă. La începutul acestei săptămâni, Președintele Parlamentului European, Comisarul pentru egalitatea de șanse și alți demnitari europeni s-au întâlnit la Bruxelles cu reprezentanții romilor, pentru a discuta asupra problemelor semnalate de comunitățile de romi din Europa.
Siguranța comunităților de romi, locurile de muncă, locuirea și participarea politică au fost câteva dintre subiectele dezbătute în cadrul acestor întâlniri. La aceste discuții au mai participat Sergei Stanishev, Președintele Partidului Socialiștilor Europeni și alți membri ai unor importante familii politice europene.
David Sassoli, Președintele Parlamentului European, și-a exprimat înalta apreciere pentru mobilizarea romilor și participarea acestora la alegerile europene, prin exercitarea drepturilor lor în calitate de cetățeni europeni. Noul Comisar desemnat pentru egalitatea de șanse, Helena Dalli, a declarat că „vrea să asculte vocea comunităților, a celor care simt cel mai direct dacă politicile fac o diferență pozitivă sau nu”.
Un prim aspect stabilit de comun acord a fost că, în cadrul viitoarelor consultări, vocea romilor va avea un rol important. Este necesară, în acest sens, o platformă pentru interacțiuni cu membrii comunităților, ca mijloc de verificare a realității existente în comunități și mijloacelor necesare pentru responsabilizarea instituțiilor Uniunii Europene.
Pentru romii din România, aceste întâlniri au reprezentat o continuare a campaniei inițiate de Platforma Aresel în aprilie 2019, când au fost centralizate cererile comunităților de romi de pe aproape întreg teritoriul țării într-un document adresat candidaților la alegerile europarlamentare. Susținătorii acestei petiții au solicitat politicienilor responsabilitate și coerență în elaborarea politicilor publice pentru romi, măsuri concrete pentru combaterea discriminării și rasismului, dar și implementarea activităților deja asumate de către Guvernul României și autoritățile locale.
„Platforma Aresel a reușit, astfel, să ducă vocea și mesajul romilor la cel mai înalt nivel. Pentru că, de foarte multe ori, politicienii evită să treacă prin țigănie sau să implementeze măsurile promise înainte de alegeri, aceste întâlniri au reprezentat ocazia de a le reaminti, la început de mandat, promisiunile pe care le-au făcut prin asumarea petiției Aresel! Ajunge! Câțiva europarlamentari au început deja să pună în practică unele puncte ale petiției, deci sunt motive sa fim încrezători ca facem ceea ce trebuie sa facem”, a menționat Ciprian Necula, coordonatorul Platformei Aresel.
Vor mai urma și alte întâlniri cu importante familii politice europene și sperăm că, prin intermediul presiunii exercitate la nivel european, politicienii din România își vor asuma responsabilitatea pentru absolut toți cetățenii români, indiferent de etnie. În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România trebuie să se alinieze viziunii europene, să încurajeze egalitatea de șanse și să implementeze măsurile necesare pentru incluziunea cetățenilor săi de etnie romă.