Expoziție la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) // Blvd. Expoziției 30A, București // 14 octombrie -12 noiembrie 2019. De curând a avut loc deschiderea expoziției “Remember to resist. Memoria genocidului din România” la Școală Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Expoziția va putea fi vizitată în perioada 14 octombrie - 12 noiembrie 2019, luni - vineri între orele 9:00 - 20:00 la sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) blvd. Expoziției 30A, București.

Proiect derulat de Asociația Plural și Bildungswerk für Friedensarbeit în parteneriat cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii și aliații lor au ucis câteva sute de mii de romi. Aceștia au fost privați de drepturile lor, deportați, gazați, împușcați uciși prin înfometare. Autoritățile române au deportat peste 25.000 de romi în Transnistria, zona dintre Nistru și Bug, ocupată de autoritățile române între anii 1941-1944. Mai mult de 10.000 de romi au murit, atunci, acolo. Deși au existat atât de multe victime, acest genocid este, astăzi, aproape uitat. Există prea puține studii despre aceasta și aproape deloc monumente.
 
Expoziția documentează în special memoriile celor câțiva supraviețuitori și martori încă în viață ai acestor crime. Conceptul expozițional cuprinde informații istorice, imagini cu documente, memorii, fotografii personale ale supraviețuitorilor. Expoziția oferă informații despre contextul istoric, dar și analizează modul în care în care atât autoritățile statelor implicate, cât și rudele supraviețuitorilor se raportează la acest trecut.

Expoziția face parte dintr-un proiect mai larg Conservarea și vizibilizarea memoriei genocidului romilor din Ucraina și România - program educațional pentru a doua și a treia generație 2019-2020, proiect ce are ca principal obiectiv creșterea nivelului de informare și cunoaștere cu privire la Memoria Holocaustului și a Deportării Romilor din România. Proiectul contribuie la crearea unei rețele care să le permită rudelor supraviețuitorilor Genocidului Romilor din România să se implice în activități de comemorare a istoriei.
 
Ne dorim ca acest proiect să fie o oportunitate de reflecție și sensibilizare cu privire la excluziunea romilor și combaterea antițigănismului din prezent. Comemorarea genocidului împotriva romilor poate servi urmașilor generației Holocaustului drept prilej pentru a-și aminti de propria răspunderea pe care o au față de societate și pentru a-i sensibiliza în legătură cu orice formă de rasism și discriminare.
 
Coordonator Germania: Bildungswerk für Friedensarbeit
Organizatori România: Asociația Plural în parteneriat cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”
Partener Ucraina: Planet of Good People
Finanțare: Fundaţia „Memorie, Responsabilitate şi Viitor" (Germania