Astăzi, cu ocazia Zilei Europene a Victimelor Criminalității, grupuri de supraviețuitori și organizații de protecție a copilului din întreaga Europă au lansat o petiție pentru o mai bună protecție împotriva abuzului sexual asupra copiilor în Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Paris. Petiția, inițiată de Justice Initiative și Fundația Guido Fluri, are scopul de a consolida legislația în domeniul violenței și a abuzului sexual online. Zeci de mii de semnături urmează să fie strânse în toate țările europene în următoarele luni - în România petiția poate fi semnată aici: http://justice-initiative.eu/ro/petition.
Distribuția online a materialelor cu tentă sexuală adresate copiilor crește exponențial: de la 1 milion de rapoarte în 2010 la 32 de milioane în 2022, care au inclus 88 de milioane de imagini și videoclipuri. Rapoartele indică faptul că unele companii active cu servere în UE au devenit acum cele mai mari gazde de CSAM (Child Sexual Abuse Material) la nivel global. Aceasta arată o tendință ascendentă alarmantă; Europa devine un hub pentru distribuirea acestor imagini pe internet și singura modalitate de a preveni acest lucru este prin oprirea fluxului de la sursă, de la furnizorii de servicii de internet. „Această violență cu caracter sexual pe internet trebuie oprită”, a subliniat astăzi Guido Fluri, fondatorul Justice Initiative, „pentru că în spatele fiecărei imagini se află un abuz. Și în spatele fiecărui abuz se află suferința unui copil”.
Împreună cu grupuri de supraviețuitori și organizații de protecție a copilului din toată Europa, Justice Initiative a lansat petiția internațională care are ca scop îmbunătățirea legislației în Uniunea Europeană. Guido Fluri continuă: „Pe de o parte, supraviețuitorii violenței sexuale ar trebui să primească mai mult sprijin. Pe de altă parte, vorbim și despre prevenție. Cerem ca Uniunea Europeană să ia o poziție de lider global și să voteze în favoarea propunerii legislative actuale pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor, astfel încât să putem proteja toți copiii și adolescenții și să aducem dreptate supraviețuitorilor.”
Comisia Europeană salută această inițiativă
Antonio Labrador Jimenez, coordonator al echipei responsabile cu combaterea abuzului sexual asupra copiilor la Comisia Europeană, a vorbit, în cadrul conferinței de presă, despre importanța existenței unei legislații la nivelul Uniunii Europene, pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor în anii următori. Fără o astfel de legislație, nu va exista nicio modalitate legală de a se asigura că furnizorii de servicii de internet protejează copiii din Uniunea Europeană.
Atunci când este necesar, legislația va cere companiilor de internet să detecteze, să raporteze și să elimine astfel de imagini și videoclipuri, cu care copiii sunt abuzați. Legislația va determina, de asemenea, crearea unui Centru UE pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor, care va asigura transparența și responsabilitatea acestui proces și va facilita eforturile de a ajuta supraviețuitorii din UE.
Grupuri de protecție a copilului din Europa: Protecția actuală împotriva abuzului este insuficientă
„Trebuie să acționăm acum”, spune Nina Vaaranen-Valkonen (Finlanda), director executiv al Suojellaan Lapsia, Protect Children, una dintre cele mai importante organizații de protecție a copilului din Europa. Există o nevoie urgentă de reglementări și noi legislații, spune Vaaranen-Valkonen: „Legislația actuală bazată pe eforturi voluntare nu mai este suficientă. Este timpul să susținem drepturile copilului și să cerem în mod colectiv reguli obligatorii pentru a face internetul sigur pentru copii. Noi, cei de la Justice Initiative, suntem alături de victime, de supraviețuitori”.
Sprijin politic în Parlamentul Uniunii Europene
Printre numeroșii susținători politici ai petiției se numără europarlamentarul german Marion Walsmann. În opinia ei, furnizorii de servicii de internet trebuie să fie trași la răspundere pentru ca materialele de abuz sexual asupra copiilor să nu fie doar detectate, ci și îndepărtate cât mai rapid, evitându-se astfel răspândirea acestora. „Desigur, protecția datelor și confidențialitatea utilizatorilor de internet este importantă, dar protecția datelor nu trebuie să devină protecția abuzatorilor. Am semnat petiția pentru o mai bună protecție a copilului în Europa și așa ar trebui să faceți și voi și nu spun asta ca europarlamentar, dar ca mamă a doi copii. Pentru că fiecare copil abuzat este cu unul prea mult”, a spus europarlamentarul Walsmann.
Grupurile europene de supraviețuitori susțin petiția
Grupuri de supraviețuitori din toată Europa s-au implicat în Justice Initiative. Una dintre ele este Brave Movement, o mișcare internațională a supraviețuitorilor și aliaților care solicită încetarea violenței sexuale din copilărie în întreaga lume. „Susținem apelul inițiat de Justice Initiative, împreună cu multe alte ONG-uri”, a declarat Mié Kohiyama, co-președinte al organizației Brave Movement Europe și co-fondator al BeBraveFrance. Mai mulți supraviețuitori ai abuzului asupra copiilor au depus, de asemenea, mărturie la conferința de presă.
***
Justice Initiative este activă și în România: strângerea de semnături a început deja săptămâna trecută când s-a deschis la București expoziția de fotografie „SHAME - European Stories”, prezentând publicului o serie de portrete ale victimelor abuzului. Printre aceștia se numără și patru români ale căror povești vorbesc despre ce a însemnat abuzul în instituțiile de protecție a copilului din România.
Puteți semna petiția aici: http://justice-initiative.eu/ro/petition.
Mai multe informații: www.justice-initiative.eu.