Fundația Terre des hommes a implicat copii și tineri din centre de detenție și educaționale din România în întâlniri online cu alți tineri privați de libertate și cu profesioniști în justiție sau asistență și protecția copilului.
În ultimii doi ani Fundația a mers în centre de detenție din Craiova, Tichilești, Buziaș, Târgu Ocna și a vorbit cu copii și tineri, i-a încurajat să povestească (direct sau online) ce au trăit pe perioada anchetei și a detenției, a aflat ce îi nemulțumește, ce le dă speranță, cine e alături de ei, cât de mult îi ajută dialogul cu asistenții sociali sau psihologii din penitenciar: ”Asistenții sociali ne cunosc ca oameni, nu ca infractori”, au povestit tinerii.
Aceste momente au fost creative, participative, s-au făcut schimburi de idei și de opinii, tinerii au avut posibilitatea să discute unii cu alții, s-au exprimat liber, au împărtășit din trăirile și experiențele lor. Un număr de 15 tineri au luat parte la cursuri de formare privind drepturile copiilor aflați în contact cu legea, au învățat cum să își exprime ideile în public, au fost consultați și au participat la realizarea de materiale de promovare video care le prezintă problemele :
https://www.youtube.com/watch?v=oXF8ALmz3uo&t=5s
În întâlnirile online, ei au devenit mult mai încrezători în ei înșiși, mai creativi, bucurându-se că li se cere opinia în legătură cu problemele lor, că sunt ascultați și înțeleși. Mai mult, pentru ca vocea lor să fie luată în considerare de către profesioniștii din justiție, a fost format un Consiliu Consultativ (Child Advisory Board - CAB) al tinerilor participanți la proiect. Aceștia au propus continuarea acestor întâlniri chiar și după finalizarea proiectului, și crearea unor Consilii Consultative în toate centrele de detenție și educaționale din România, în speranța că tot mai mulți tineri vor decide să devină agenți ai schimbării și vor susține justiția prietenoasă cu copiii.
Cum comunicarea este inevitabil limitată pentru acești tineri, Fundația le-a oferit această șansă în cadrul unui proiect care a promovat respectarea drepturilor tinerilor care vin în contact cu legea. Acești tineri, fie ei victime sau autori ai faptei penale, trebuie să primească individual atenție și să aibă acces la sprijin personalizat deoarece au în continuare drepturi: dreptul la asistență socială, la ghidare din partea unui psiholog, dreptul la educație, la reintegrare socială. Dacă se vor simți ascultați, își vor mări șansele de reabilitare și reintegrare în societate.
Proiectul „FOCUS on my needs – Lucrăm împreună pentru copiii implicați în proceduri penale” a fost un apel la și sprijin pentru profesioniștii care aplică legea de a lucra multidisciplinar în evaluarea copiilor victime, suspectați sau acuzați. În total peste 3.000 de copii și adulți din Bulgaria, Grecia, Serbia, România și Olanda au devenit mai conștienți de importanța abordării centrate asupra copilului în procedurile penale, 465 de profesioniști au înțeles importanța de a lucra într-un mod multidisciplinar, iar 250 de copii victime sau făptuitori au beneficiat de o evaluare individuală mai bună.
FOCUS, derulat în România de Fundația Terre des hommes pe parcursul a doi ani, a inclus un studiu, un raport regional, formări naționale și regionale și dezvoltarea unor materiale specifice de instruire (broșuri despre participare https://www.tdh.ro/ro/participarea-minorilor-si-tinerilor-la-dezvoltarea-de-politici-programe-si-masuri-context-juridic și despre drepturile tinerilor https://www.tdh.ro/ro/minorii-si-drepturile-lor-proceduri-penale-evaluarea-individuala-tinerilor-contact-cu-legea); dezvoltarea planurilor de pilotare și monitorizare în țările țintă; producția de materiale de informare, precum și materiale creative de advocacy și un curs de formare online, pentru profesioniști din toată Europa.
Printre materialele prin care am încercat să atragem atenția asupra nevoilor tinerilor, am realizat interviuri din patru perspective: a unui judecător, un polițist, un psiholog și un fost minor în detenție. Au rezultat, în premieră, patru episoade de podcast (interviuri) cu un profiler (dna. Lavinia Frățilă), un judecător (dl. Raul Nestor), o doamnă polițist (Olimpia Constantin) și un tânăr care a fost deținut în perioada când era minor. Ele se pot urmări aici https://www.youtube.com/playlist?list=PLUPkYL7-E4iZlwFhfGQCXT-QNLyhRfFwg
Proiectul FOCUS a fost implementat în perioada ianuarie 2020 – martie 2022 în cinci țări: Bulgaria, Grecia, Serbia, România și Olanda. Terre des hommes Romania, Terre des hommes Grecia și Terre des hommes Ungaria au lucrat în implementarea FOCUS alături de Defence for Children Netherlands, Child Rights Centre – Serbia, Child Circle – Belgium și SAPI – Bulgaria.
Proiectul FOCUS este finanțat de Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene. Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.
Despre Fundația Terre des hommes în România
Delegația română a celei mai importante organizații elvețiene de protectie a copilului este activă de 30 de ani aici. Terre des hommes implementează proiecte care vizează prevenția violenței și sprijină educația, iar în ultimii ani se concentrează mai ales asupra protejării copiilor afectați de migrație sau intrați în contact cu legea (ca victime sau infractori).