Copiii strămutați intern, printre cei mai vulnerabili la COVID-19, la nivel mondial. Potrivit estimărilor, 19 milioane de copii, un număr fără precedent, trăiau în 2019 departe de casă, strămutați în interiorul propriei țări din cauza conflictelor și a violenței – unii dintre ei de ani de zile, afirmă UNICEF într-un nou raport. l Descărcă raportul integral l
 
Raportul, ‘Lost at Home’ [Pierduți acasă], analizează riscurile și provocările cu care se confruntă copiii strămutați intern și acțiunile stringente ce trebuie realizate pentru a-i proteja. În timp ce COVID-19 continuă să se răspândească pe întreg mapamondul, acești copii sunt printre cei mai vulnerabili la impactul direct și indirect al acestuia. 
 
„Milioane de copii strămutați din lumea întreagă sunt oricum lipsiți de îngrijirea și protecția de care au nevoie”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „În momentul în care apar noi crize, precum pandemia de COVID-19, acești copii devin extrem de vulnerabili. Este esențial ca guvernele și partenerii din sectorul umanitar să coopereze pentru a le oferi siguranță, sănătate, educație și protecție”.
 
Conform raportului, copiii strămutați intern nu au acces la servicii de bază și riscă să fie expuși violenței, exploatării, abuzului și traficului. De asemenea, prezintă riscuri precum exploatarea prin muncă, căsătoria timpurie și separarea de familie, toate acestea punându-le în pericol sănătatea și siguranța.
 
Pandemia de COVID-19 înrăutățește și mai mult situația, și așa critică, a copiilor și familiilor strămutate. De cele mai multe ori, aceste persoane trăiesc în tabere supraaglomerate sau așezări improvizate, unde accesul la igienă elementară și servicii medicale este unul limitat, iar distanțarea fizică este imposibilă. Aceste condiții constituie un teren extrem de fertil pentru răspândirea bolilor, precum COVID-19. 
 
Potrivit raportului, 2019 a însemnat strămutarea a alte 12 milioane de copii, 3,8 milioane din cauza conflictelor și a violenței, iar 8,2 milioane din cauza dezastrelor provocate în mare parte de fenomenele meteorologice, precum inundațiile și furtunile.
 
Prin intermediul raportului, UNICEF face apel la investiții strategice și eforturi concertate din partea guvernelor, a societății civile, a sectorului privat, a actorilor din sectorul umanitar și a copiilor, astfel încât să poată fi abordate cauzele strămutării copiilor, în special orice formă de violență, exploatare și abuz. 
 
UNICEF îndeamnă totodată guvernele reunite în cadrul Grupului la nivel înalt pentru strămutare internă, înființat de Secretarul General al Națiunilor Unite António Guterres, să realizeze acțiuni și investiții concrete care să contribuie la asigurarea protecției și a accesului echitabil la servicii pentru toți copiii strămutați intern și familiile lor.   
 
Pentru îndeplinirea acestei agende, este important să se asigure date și dovezi mai fiabile, prompte și accesibile, dezagregate în funcție de vârstă și gen, oferind o mai bună înțelegere colectivă a modului în care afectează strămutarea internă copiii și familiile lor. Conform raportului, copiii și tinerii strămutați intern trebuie să primească un loc la masa discuțiilor, să fie luați în serios și să li se ofere șansa de a fi parte a soluției.
 
***
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.