Noua strategie cuprinde o serie de obiective ambitioase printre care acela de a asigura accesul tuturor copiilor la servicii de calitate, de a angaja fonduri si a furniza un pachet minim de servicii si beneficii pentru toti copiii, in special pentru cei aflati in situatii vulnerabile, de a preveni si combate toate formele de violenta si de a creste participarea copiilor la procesul de luare a deciziilor.
„Aceasta Strategie reprezinta un semnal puternic asupra faptului ca drepturile copiilor au devenit o prioritate si ca eforturile autoritatilor locale si nationale se centreaza asupra promovarii investitiei in dezvoltarea copiilor si in incluziunea sociala a tuturor acestora. Asigurand servicii integrate, Romania face un pas inainte in demersul sau de a pune interesele copiilor in prim-plan si de a se concentra asupra preventiei”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF in Romania. „Fondurile europene pot fi mobilizate pentru a imbunatati accesul copiilor la servicii de calitate asigurate la nivel local, pentru a promova incluziunea sociala a copiilor vulnerabili, pentru a preveni si combate orice forma de violenta, si pentru a incuraja participarea copiilor in procesul de luare a deciziilor care ii privesc”, a adaugat dna. Sandie Blanchet.
Strategia a fost elaborata de un grup de lucru multi-sectorial, din care au facut parte Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, agentii nationale, autoritati descentralizate, reprezentanti ai mediului academic, societatea civila, asociatii ale copiilor, si chiar copii. Intregul proces de lucru a beneficiat de asistenta tehnica din partea UNICEF.
Proiectarea Strategiei a avut la baza strategii si recomandari ale Uniunii Europene – Recomandarea Comisiei Europene privind investitia in copii, Recomandarile pentru Romania elaborate in cadrul programelor 2014-2020, Strategia UE 2020, Strategia Europeana, Strategia Consiliului Europei privind drepturile copilului 2012-2015 - armonizandu-se, de asemenea, cu celelalte proiecte de strategii nationale.
***
Despre UNICEF
UNICEF activeaza in Romania si in alte 190 de tari si teritorii cu scopul de a ajuta copiii sa supravietuiasca si sa duca o viata cat mai buna, de la nastere si pana in adolescenta. In Romania, UNICEF colaboreaza cu Guvernul, Parlamentul, autoritatile locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali, si cu mass-media pentru a asigura tuturor copiilor si adolescentilor acces la ingrijire si educatie de calitate, pentru a-i proteja de violenta si a-i ajuta sa creasca intr-un mediu familial, pentru a monitoriza respectarea drepturilor copiilor si a mobiliza resurse in beneficiul lor. UNICEF este finantata in intregime din contributiile voluntare ale persoanelor fizice, ale organizatiilor din mediul de afaceri, ale fundatiilor si guvernelor din intreaga lume.