Cautand sa exprime o intelegere critica a tehnologiei, Platforma X se adreseaza tinerilor artisti vizuali preocupati de sincretismul dintre genurile artistice, cu precadere implicati in proiecte digitale si instalatii interdisciplinare. Hot-spot-ul creativ al Platformei este invazia tehnologica in arta contemporana. Biotehnologia, ingineria genetica si moleculara, robotica, somatica, explorarea luminii, sunetului sau a altor mecanisme tehnologice sunt speculate in contextul imersiv al unor instalatii video-art, ce pot avea sau nu si valente performative.
Tema editiei de anul acesta este reimaginarea/reconfigurarea spatiului expozitional din cadrul WASP, un studio modern si minimalist dedicat productiilor performative aflat in interiorul unei foste fabrici comuniste, printr-o abordare evolutiva, atat estetica cat si reflexiva.
Lasand in urma lumea institutionalizata a artei, proiectul este un manifest de creativitate si inovatie a noii generatii. Platforma X nu incurajeaza perspectiva statica, ci cea a spatiului in continua miscare si transformare. Scopul estetic al platformei este sa starneasca curiozitatea, sa se joace cu posibilitatile de perceptie, sa introduca procese performative inedite care sa creeze o dezorientare deliberata.
Punctul de pornire al proiectului va fi o perioada de o luna de rezidenta la WASP — Working Art Space and Production din Bucuresti, in cadrul careia artistii vor lucra la productia proiectelor individuale sau de grup in regim de mentorship, completat de workshopuri si sesiuni de discutii publice.
Metode de aplicare
• completeaza formularul de aplicare: https://drive.google.com/file/d/0B1kDpaPqbqTFVTFqdEdSLWFYQzQ/
• eventualele atasamente vor fi trimise via wetransfer.com.
• aplicatiile si CV-urile vor fi trimise la contact@waspmagazine.com (CC: tangajdance@gmail.com), cu mentiunea Aplicatie Platforma X.
Perioada de aplicare: marti, 15 iulie 2014 — vineri, 8 august 2014.
Deadline: vineri, 8 august 2014.
Aplicantii acceptati vor fi contactati in cursul saptamanii 11–17 august 2014.
Perioada de rezidente si productie: 18 august — 14 septembrie 2014.
Saptamana expozitionala Platforma X: 15—21 septembrie 2014.
Orientari si cerinte
• Acest apel se adreseaza atat artistilor romani, cat si celor din Europa.
• Propunerile pot fi trimise atat in limba romana, cat si in limba engleza.
• Numar de lucrari: maxim 2/autor.
• Propunerile trebuie sa vizeze proiecte care nu au mai fost expuse pana acum.
• Lucrarile pot sa ia orice forma, insa trebuie sa fie bine documentate, de sine statatoare, usor de transportat si sustenabile unor prezentari ulterioare.
• Lucrarile trebuie sa fie potrivite si sa incurajeze participarea unei sfere largi de public, de la copii pana la adulti.
• Incurajam proiectele colaborative, care implica imbinarea mai multor domenii de studiu. (ex. design si biologie, arta vizuala si tehnologie etc.)
Echipa Platforma X este deschisa la aplicatii originale si imaginative care sa puna in lumina creativitatea, inventivitatea si simtul estetic al tinerilor artisti. De asemenea, incurajam experimentele, rezolvarea de probleme si gasirea de metode de a implica publicul in moduri inovatoare, ce provoaca gandirea.
Prima editie a platformei va fi curata de Olivia Nitis, vice-presedinte al Experimental Project Association si unul dintre cei mai apreciati curatori de arta din Romania.
„Structurile alternative de cercetare si productie artistica sunt foarte necesare in Romania actuala. Sistemele de invatamant universitar si preuniversitar (in cazul liceelor de profil) nu reusesc sa acopere si sa internalizeze in timp real cerintele si dinamicile artei contemporane, astfel incat sa poata forma artisti contemporani. Productia artistica in Romania desi pare foarte bogata, la o privire mai atenta ea dezvaluie niste goluri semnificative lasand anumite zone sau nise de problematizare complet neexplorate. Astfel putem spune, in ciuda poate multor sprancene ridicate, ca nu prea se face arta contemporana acolo unde este nevoie de bugete semnificative (sau bugete punct) si o imaginatie pe masura. Investitia precara in productia artistica contemporana determina artistii foarte buni sa gaseasca solutii alternative de lucru, sa produca lucruri mici la scara mare. Politicile curatoriale locale incurajeaza timid productiile noi. Platforma X are calitatea de a fi o structura alternativa de productie care poate oferi spatiu de lucru, interactiune si expunere, materiale si aparatura, un buget de productie si ghidaj asigurat prin sistemul de mentorat artistilor in formare. Nu in ultimul rand ofera dialogul cu un curator, dialog pe care il gasesc nu doar util, ci si provocator in sensul unui rezultat expozitional determinat de o practica colaborativa si un proces de definire individuala si conectare la celalalt prin concept si dezbatere. Curatorul este astfel asimilat pentru ca se lasa asimilat in contextul in care instanta curatoriala este una decizionala. Vor fi interesante raporturile de putere atunci cand miza este de a produce impreuna cu ceilalti si o opera curatoriala.”
— Olivia Nitis
Scopul general este de a explora limitele dintre gandirea individuala si gandirea interactiva, precum si legatura dintre imagine, tehnologie si spatiu. Metodele de lucru ale mentorilor vor varia intre sesiuni discursive si sesiuni de practica. Participantii isi vor prezenta pe rand proiectele si intentiile, urmate de discutii si activitati specifice. Intalnirile vor avea scopul de a clarifica problemele conceptuale si tehnice ale fiecarui proiect si de a oferi platforma si contextul pentru un proiect colaborativ pentru care participantii vor lucra atat cu mentorul, cat si cu curatorul. Prezentarile finale ale fiecarui grup vor servi la procesul de autoevaluare si la dezvoltarea abilitatii de a articula proiecte personale, dar si contributii individuale la proiecte de grup.
Printre mentorii primei editii Platforma X se numara:
Marilena Preda Sanc, http://preda-sanc.ro/
Profesor la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, lucreaza in tehnici traditionale si noi media, realizeaza lucrari mix-media cu caracter transdisciplinar si isi asuma rolul de a directiona contributia individuala catre miza colaborativa de a produce o instalatie tip environment:
„In cadrul proiectului Platforma X propun constientizarea si dezvoltarea in etape a unui proces creativ si materializarea in obiect artistic, instalatie, enviroment prin utilizarea unui / mai multor medium-uri artistice.”
Ciprian Ciuclea, http://www.ciuclea.ro/
Interesat de activitati site-specific, Ciprian Ciuclea dezvolta instalatii complexe ce implica lumini, sunete si video, adesea folosind propriul corp drept instrument. In cadrul Plaforma X, el propune cercetarea relatiei dintre arta, tehnologie si stiinta, prin dezvoltarea unui proces creativ individual, ce va combina sesiuni teoretice si practici tehnice care vor extinde viziunea conceptuala si perspectivele tehnologice catre o redefinire a spatiului.
„Miscarea genereaza spattiu. Spattiul nu poate fi perceput sau inteles decat ca proiectie subiectiva. Instabilul defineste un spatiu precis.
Din aceasta perspectivă propun un proiect de subordonare a spațiului utilizand tehnologia ca exten- sie individuală, profund subiectiva, aflata in permanenta miscare. Nu ma gandesc aici la o instalate conventionala (in cazul in care putem defini conventionalul).
Monitorul, iluzia bidimensionalului, dubla reflexie și lumina indirectă sunt termeni cheie. Tehnologia nu trebuie sa fie neaparat costisitoare, cum nu trebuie sa ridice probleme de utilizare celor care aplica la acest program. Minimalul poate aduce suficienta substantta creativaa. Folosirea obiectului tehnologic (oricare ar fi acesta) poate fi privită ca pe o colectare inversa de informație. Suntem obissnuiți saa percepem exteriorul si sa-l asimilam ca atare faară a-i chestiona structurile posibile. Interiorul furnizeaza aici un minim de substanta care defineste ulterior spatiul exterior. Este un proces ireversibil.”
Jan Eugen si Cosmina Chituc, http://squaremedia.ro/
Square Media este atelierul certificat Digigraphie de productie a imaginii digitale si de grafica. Dedicati calitatii, credem ca lucrul de valoare in ambele directii consta in viziunea unitara asupra intregului: de la detaliul de productie la constructia mesajului final. Pornind de la notiuni de baza legate de print-ul de arta, tehnici de imprimare bazate pe teorie si field-tripuri, Jan Eugen si Cosmina Chituc vor directiona participantii catre zonele nontraditionale de tip instalatie/obiect/lightbox/suporturi neconventionale, care au la baza tehnici de print.
„Experienta si un fel anume de a intelege lucrarea de arta — fie ea printata in editie limitata, fie reprodusa, fie (re)contextualizata intr-o expozitie sau intr-o carte —, ne-au adus aproape de artisti din variate zone si medii de expresie. Valoarea adaugata pentru noi consta in depasirea limitelor de productie si a standardelor de comunicare. Este ceea ce incercam sa exprimam public atunci cand producem o lucrare sau organizam la randul nostru evenimente sau intalniri de formare pentru tineri artisti. Dialogul acesta este singular si a condus catre dezvoltarea unui portofoliu ce a crescut in timp si care este acum similar celui al unei institutii de arta. Iata de ce consideram participarea noastra in cadrul proiectului Platforma X ca un experiment in sensul cuplajului dintre printul de arta ca tehnica de productie si apropierea de acest tip anume de print ca experienta artistica interdisciplinara.”
Prezenta altor mentori si speakeri urmeaza sa fie confirmata, pe parcurs.
Pentru informatii suplimentare contactati-ne la contact@waspmagazine.com.
*Platforma X este un proiect cultural in co-productie 4Culture, WASP — Working Art Space & Production, Tangaj Dance si LifeLongBurning, cu sprijinul programului Cultura 2007 — 2013. Acest proiect a fost finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), cat si in cadrul programului ARCUB — Bucuresti 555.