8.000 de vizitatori in primele 10 zile de Art Encounters
Curatori: Rainald Schumacher si Nathalie Hoyos
Curatori: Rainald Schumacher si Nathalie Hoyos
Timisoara | Arad, Romania, 3-31 octombrie 2015
Intrarea libera
Photo credits: Ovidiu Micsa
Dupa ce weekend-ul de deschidere a atras un public larg, succesul a continuat si in timpul saptamanii, expozitiile fiind vazute in medie de 600 de vizitatori pe zi.
Cazarma U s-a dovedit a fi cea mai apreciata locatie, fiind vizitata zilnic de peste 200 timisoreni. Cladirea care a fost neaccesibila publicului in ultimii ani, a fost redata orasului. 11 dintre cele mai importante galerii din tara au fost invitate sa isi expuna aici lucrarile de arta.
Cazarma U s-a dovedit a fi cea mai apreciata locatie, fiind vizitata zilnic de peste 200 timisoreni. Cladirea care a fost neaccesibila publicului in ultimii ani, a fost redata orasului. 11 dintre cele mai importante galerii din tara au fost invitate sa isi expuna aici lucrarile de arta.
O alta locatie neconventionala, dar foarte vizitata, e cladirea Sinagogii din Cetate unde instalatia de sunet a Ioanei Nemes, desi inchisa in 6 octombrie, va fi redeschisa in fiecare weekend datorita popularitatii.
Aflat la prima editie, evenimentul isi propune sa aduca un public cat mai larg si diversificat mai aproape de scena artei contemporane romanesti. In acest scop au fost create programe specifice care sa atraga tot mai mult comunitatea locala.
Programul educational a fost lansat pe data de 6 Octombrie cand s-a organizat Ziua Profesorului unde peste 80 de profesori de la scolile locale au participat la o prezentare si un tur al expozitiilor. Ca urmare, deja in prima saptamana de Art Encounters peste 25 de clase au luat parte la vizitele ghidate interactive special concepute pentru copiii. Avand in vedere ca alte 20 de scoli s-au inschis pentru vizite saptamana viitoare, in primele doua saptamani peste 1,500 de elevi vor avea contact cu arta contemporana prin intermediul Art Encounters.
Programul de voluntariat da ocazia a 100 de voluntari sa se implice ca mediatori culturali, ghizi ai expozitiilor. Varsta media a voluntarilor Art Encounters este 20 de ani. Ei au oportunitatea de a descoperi si a-si insusi cunostiinte generale despre arta romaneasca contemporana, astfel incat sa poata sa prezinte expozitiile succint vizitatorilor.
Delia Craciun, coordonatoare programului educational, a declarat: „Ne bucuram ca evenimentul Art Encounters a fost asa de bine primit de comunitatea locala. Numarul vizitatorilor din primele zece zile depaseste asteptarile noastre. Speram ca pana la sfarsitul lunii un public cat mai larg sa descopere arta romaneasca contemporana.”
ART ENCOUNTERS IN CIFRE
# peste 100 de artisti
# 30 lucrari noi facute special pentru Art Encounters
# 8.000 de vizitatori in primele 10 zile
# 1.500 de elevi inscrisi in programul educational in primele doua saptamani
# 100 de voluntari
# 20 de ani – varsa media a voluntarilor
# 10.000 fani facebook
Conferinte saptamana 12 -18 octombrie
MIERCURI, 14 OCTOMBRIE
12:00 – 13:00 Conferinta: Vlad Olariu (artist), Eroi mari, oameni mici, Galeria Mansarda
13:00 – 14:00 Conferinta: Alex Mirutziu (artist), Razbunarea arhitecturii sau Cand construiesc am dreptate, Galeria Mansarda
VINERI, 16 OCTOMBRIE
16:00 – 17:00 Conferinta: Erwin Kessler (critic de arta si curator), Pictura inapoi, Sala Vieneza
17:00 – 18:00 Conferinta: Bogdan Ghiu (scriitor, jurnalist Radio Romania Cultural, Observatorul cultural), Be East: intre indistinctie si intimidare, Design & Desen. Arta in noile economii ale atentiei si terorii, Sala Vieneza
***
Despre Art Encounters
Art Ecnounters e conceput ca un dialog intre arta contemporana romaneasca si contextul international actual, dialog facilitat de un numar de artisti romani ale caror lucrari sunt recunoscute atat in Romania, cat si in strainatate (Horea Bernea, Stefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupas, Alex Mirutziu, Paul Neagu), dar si de artisti straini care fac referire la spatiul romanesc in opera lor (Saadane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén).
Timp de o luna, orasul Timisoara se va transforma intr-o veritabila galerie de arta contemporana unde peste 100 de artisti isi vor expune lucrarile in 17 locatii diferite, cum ar fi Muzeul de Arta, Memorialul Revolutiei, Sinagoga din Cetate, Halele Timco, sau Cazarma U, unde 12 galerii de arta contemporana vor prezenta mici expozitii.
Detalii la www.artencounters.ro
Despre curatori
In 2014, Nathalie Hoyos si Rainald Schumacher au dezvoltat un program video pentru expozitia Manifesta 10 care a avut loc in Sankt-Petersburg. Selectia celor doi a fost prima aplecare majora asupra filmului si video-artei contemporane, din 1960 pana in prezent, dezvoltate atat in Vest, cat si in Est. Simtul fragil al sperantei, expozitie ce a avut loc in Berlin sub coordonarea celor doi, a cautat sa identifice aspecte ale artei contemporane din Europa de Est si de Sud-Est.
Despre Fundatia Art Encounters
Fundatia Art Encounters este o institutie culturala independenta, infiintata in 2015 de catre Ovidiu Sandor, colectionar implicat activ in scena de arta contemporana din Romania, membru al Comitetul de achizitii de arta est-europeana si rusa a Muzeului Tate Modern, Londra. Proiectele fundatiei au in prim-plan sustinerea artei contemporane din Romania, programele demarate de Fundatia Art Encounters urmarind sa consolideze pozitia scenei de arta la nivel national si international, sprijinind si incurajand arta, promovand productia artistica contemporana, incurajand diverse practici artistice participative, dezvoltarea de noi forme de expresie artistica, organizarea de expozitii, publicarea de carti si albume de arta contemporana, dar si sustinerea institutiilor de arta si cultura.
CONTACT:
Oana Romocea
Email: oana@artencounters.ro
FB: https://www.facebook.com/timisoaraartencounters | Twitter: @TmArtEncounters
Official website of the Art Encounters: www.artencounters.ro
Official hashtag: #nevedemlatimisoara #descoperaarta