Asociatia Docuart organizeaza spectacolul-expozitie „Confesiuni congruente - Asculta-ma! Incurajeaza-ma! Hai sa facem lucruri impreuna!” la Ceauru-Balesti, judetul Gorj, sambata, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joaca de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de interventie socio-culturala „CONGRUENT”, organizat de Docuart in perioada 2021-2022 si dedicat copiilor, parintilor, profesorilor si membrilor comunitatii din Ceauru-Balesti.

Pana acum, in cadrul proiectului au participat peste 300 de copii si 140 de adulti, in programe de mentoring si anti-bullying care folosesc metodologii specifice art-terapiei. Au fost asigurate servicii psiho-terapeutice individuale pentru copii, cursuri de antreprenoriat pentru adulti si a continuat dezvoltarea Grupului de Initiativa Locala (GIL) din Ceauru-Balesti.
Campanii de constientizare, activitati civice comune si actiuni de dialog

In cadrul proiectului CONGRUENT - Competente necesare grupurilor eterogene de tineri, Asociatia Docuart a lucrat impreuna cu membrii comunitatii pentru activarea unui Grup de Initiativa Locala (GIL), cateva dintre actiunile acestuia fiind Campania de constientizare privind nevoile emotionale ale copiilor si o Campanie de ecologizare in Ceauru-Balesti. In perioada urmatoare se vor organiza intalniri facilitate, de tip focus grup, cu cei din comunitate.

Pentru lansarea campaniei de constientizare, organizatorii, impreuna cu copiii Scolii Gimnaziale „Antonie Mogos" Ceauru, au pregatit o expozitie temporara de tip „instalatie artistica” interactiva si un spectacol participativ, scopul fiind cel de a atrage atentia publicului asupra problemei, mereu de actualitate, a legaturii dintre parinti si copii, aflata sub presiuni sociale dar si identitare, la nivel familial. La spectacolul-expozitie sunt asteptate familii din comunitate, pe 9 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joaca de la Stadionul Ceauru.

Interventia artistica este curatoriata de Irina Calu si Andrei Fasie, masteranzi CESI - Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii (Universitatea Bucuresti), in cadrul Programului de Masterate in Studii Culturale.

Campania de ecologizare, organizata impreuna cu Primaria Ceauru, va avea una dintre activitati tot pe 9 aprilie 2022, de la ora 09.00, in sat.

Program anti-bullying prin cinematerapie si mentorat

Programul anti-bullying se desfasoara de-a lungul intregului proiect CONGRUENT si consta in workshop-uri educationale pentru elevi, metode non-formale, filme documentare, jocuri de rol si alte metode care isi propun sa limiteze propagarea si sa diminueze impactul bullying-ului asupra elevilor. Toate Interventiile sunt coordonate de un psiholog si de un regizor de film documentar, cu implicarea participativa a copiilor de gimnaziu din Scoala „Antonie Mogos" din Ceauru.

Programul de combatere a bullying-ului este acompaniat de un program de mentorat pentru parintii si copiii dezavantajati din comunitatea interetnica din Ceauru-Balesti, care vizeaza surprinderea dificultatilor cu care familia se confrunta in comunitate, pozitia in comunitate, identificarea resurselor in familie si motivarea persoanelor vulnerabile de a depasi momentele dificile si de a-si creste stima de sine. Activitatea non-formala de mentorat include si ateliere de scriere (realizare scenarii), avand scopul de a obtine informatii reale cu privire la situatia familiala a cuplului parinte-copil, dar si tintele propuse pentru imbunatatirea conditiei. Mentorii sunt selectati din randul actorilor si artistilor vizuali si utilizeaza exercitii si jocuri de rol cu impact motivational asupra beneficiarilor parinti si copii.

Training, consiliere si consultanta

Componenta educationala din cadrul proiectului CONGRUENT, fiind transversala acestuia, s-a regasit atat in atelierele de educatie financiara - la care au participat peste 200 de elevi din clasele I-VIII, cat si in cursul de antreprenoriat absolvit de 20 de adulti din Ceauru-Balesti, afacerile propuse in planurile de business, cu care acestia au ramas la finalul trainingului, fiind in zona creativa - design vestimentar, de interior, peisagistic, activitati culturale pentru seniori, fotografie profesionala, grafica si comunicare, turism - inclusiv cultural; zona gastronomica (productie de patiserie, paine, productie legume si fructe) si in sectorul serviciilor.

La programul de parenting pentru parinti, destinat imbunatatirii relatiei scoala-copil-parinte si deprinderii parintilor cu metode validate de educare a copiilor, au participat deja 118 parinti, pana la finalul proiectului CONGRUENT fiind programate inca 20 de intalniri pentru aproximativ 100 de parinti.

Din cele 300 de sesiuni psiho-terapeutice pentru copii, in care se discuta cu acestia despre rolul scolii in viata fiecarui individ, empatie si toleranta or spiritul de echipa si comunicarea in grup, au fost derulate 100, in sesiuni de cate 5 sedinte pentru fiecare dintre cei 60 de elevi selectati.

www.congruent.docuart.ro

https://www.facebook.com/Congruent-by-Docuart

Parteneri: Scoala Gimnaziala „Antonie Mogos”, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Muzeul National al Taranului Roman, Revista Vertical, Gorjeanul, Emi TV


***


„Proiectul este derulat de Asociatia Docuart in parteneriat cu Scoala Gimnaziala „Antonie Mogos” cu sprijin financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este cresterea capacitatii grupurilor interetnice vulnerabile de copii si de adulti din comunitatea defavorizata pe o perioada de 20 luni prin masuri de incluziune, educatie non-formala, parenting, mentorat, combatere bullying, dezvoltare economica prin workshop-uri si cursuri acreditate in antreprenoriat, consultanta in elaborare planuri de afaceri, activare Grup de Initiativa Locala, derulare de campanii de constientizare si realizare de propuneri catre autoritatile publice locale.
„Lucram impreuna pentru o Europa incluziva”
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

Programul Active Citizens Fund Romania este finantat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitatile economice si sociale si a consolida relatiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare si statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de catre consortiul compus din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Fundatia PACT si Frivillighet Norge, care actioneaza in calitate de Operator de Fond desemnat de catre FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE si Norvegiene. Active Citizens Fund Romania vizeaza consolidarea societatii civile si a cetateniei active si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totala de 46.000.000 euro, programul urmareste dezvoltarea pe termen lung a sustenabilitatii si capacitatii sectorului societatii civile, intensificand rolul sau in promovarea participarii democratice, a cetateniei active si a drepturilor omului si consolidand in acelasi timp relatiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Pentru mai multe informatii despre Active Citizens Fund in Romania, va rugam accesati www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesati www.eeagrants.ro.”