Luni, pe 17 august, Asociația MAIE a lansat seria atelierelor de radio și film din cadrul proiectului cultural „GPMH Docs. Ateliere de artă documentară în Geoparcul Mehedinți“, dedicate tinerilor pasionați de patrimoniu, artă și tehnologie, derulate între 17 și 23 august în comunele Isverna și Ponoarele din județul Mehedinți.
 
Timp de o săptămână, participanții, sosiți din toate colțurile țării, alături de cinci liceeni de pe plan local, explorează și își dezvoltă abilitățile practice prin care vor putea contribui la valorificarea și promovarea, pentru publicul contemporan, a peisajelor culturale din România.
 
Proiectul are în centru comunitatea locală din comunele Isverna și Ponoarele din Mehedinți, atât din perspectiva implicării tinerilor localnici la activităţile de artă documentară, cât şi datorită faptului că reprezentanți ai comunităților locale vor juca rolurile protagoniștilor în materialele audio-vizuale create.
 
Atelierele de radio și film sunt derulate în paralel și invită participanții să descopere arta documentară ca modalitate de înțelegere și redare a realității spațiilor rurale într-o manieră subiectivă, construind cadrul potrivit pentru documentarea istoriei, poveștilor și realităților satelor din regiune care încă se bucură de potențialul unui patrimoniu natural și cultural viu.
 
Atelierele sunt coordonate de către profesioniști în domeniul audio-vizualului, Benjamin Ribout (jurnalist radiofonic și corespondent în România a Radio France International şi Radio Télévision Belge Francophone, directorul festivalului Pelicam) și Nicolas Corradi (inginer de sunet, operator-șef de sunet la Radio France și responsabil de ateliere de creații sonore și radiofonice la departamentul de jurnalism la Universitatea Lumière din Lyon), iar atelierele de film documentar sunt derulate de Elena Borcea (regizor, antropolog și coordonator al unei serii de workshop-uri de film dedicate tinerilor) și Iulia Necșulescu (regizor).
 
Atelierul de film a demarat cu o introducere în arta cinematografică documentară pornind de la tehnicile de bază folosite în producția de film, urmată de o primă vizită în Isverna, unde participanții au realizat fotografii observaționale cu scopul de a analiza și de a identifica temele de la care vor porni în realizarea propriilor filme documentare.
 
Materialele video dezvoltate de participanți vor fi proiectate sâmbătă seara, la pensiunea „La Mustață” din Isverna, în prezența protagoniștilor și a tuturor participanților la atelierele de artă documentară. Ulterior, vor fi disponibile pentru vizionare online în website-ul www.arhitectura-gpmh.ro
 
În prima sesiune a atelierului de radio, tinerii s-au familiarizat cu echipamentul de producție audio și au învățat să construiască firele narative ale poveștilor pe care își doresc să le prezinte. Formatorii i-au încurajat să participe la un exercițiu practic de ascultare a sunetelor din mediul înconjurător, cu scopul de a-i face mai conștienți de varietatea acustică a naturii. A urmat o primă vizită în Ponoarele, unde participanții au derulat o serie de mici interviuri audio cu localnicii.
 
Reportajele realizate de participanții la atelierul de radio vor fi disponibile online, pe arhitectura-gpmh.ro, iar emisiunea radio, va fi transmisă live, din Ponoarele, pe pagina de Facebook.

Organizarea proiectului „GPMh Docs. Ateliere de artă documentară în Geoparcul Platoul Mehedinți” presupune respectarea tuturor recomandărilor emise de autorități în contextul stopării răspândirii epidemiei provocată de COVID 19. Participanții au beneficiat de un training privind desfășurarea în siguranță a activităților și au la dispoziție toate echipamentele necesare pentru protecție.
 
***
„GPMh Docs. Ateliere de artă documentară în Geoparcul Platoul Mehedinți” este un proiect inițiat de Asociația MAIE, în parteneriat cu asociația Les Herbes Folles, Direcția Administrarea Geoparc Platoul Mehedinti, Asociația pentru Turism Mehedințiul de sub Munte și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
 
Parteneri media: București FM, Citatepedia, Gala Societății Civile, Igloo, Macopedia, Modernism, Munteanu, Revista Zeppelin.