Asociația Terra Mellis a lansat prima enciclopedia online a mierii, în care a identificat, inventariat, documentat și clasificat tipuri de miere existente în România: terra-mellis.org. Prin acest proiect, asociația și-a propus să construiască de la zero o bază de date ce oferă informații solide, certe, profesioniste și verificabile în legătură cu tipurile de miere, caracteristicile acestora, producătorii lor, ca parte integrantă a patrimoniului gastronomic al României.

Mierea este un produs natural de o uimitoare diversitate. Aceasta poate fi clasificată după mai multe criterii, însă criteriul cel mai des întâlnit este în funcție de sursa materiei prime pe care albinele o transformă în miere și care este una dulce întotdeauna. Astfel, mierea poate fi miere florală (provenită din nectarul și polenul florilor) sau miere de mană (extraflorală - provenită, de regulă, din secrețiile dulci ale unor mici insecte din familia afidelor, care se hrănesc cu seva unor copaci).

Enciclopedia online a mierii, primul proiect al Asociației Terra Mellis, a apărut ca urmare a unei nevoi: aceea de a găsi informații credibile, fundamentate și profesioniste despre cât mai multe tipuri de miere. Astfel de enciclopedii există - fie tipărite, fie online - pentru alte alimente sau băuturi (brânză, cafea, condimente, vin, whisky etc.). Așa că de ce nu ar exista și pentru miere?

Pe termen lung, Terra Mellis și-a propus să extindă platforma, astfel încât aceasta să cuprindă informații și despre tipurile de miere din alte țări și de pe alte continente. Este un proiect într-o permanentă derulare: pe măsură ce noi tipuri de miere vor fi descoperite, ele vor fi introduse în enciclopedie.

Momentan, o serie de sortimente exotice sau rare de miere pot fi descoperite în cadrul evenimentelor de degustare organizate de Terra Mellis și adresate bucureștenilor: miere polifloră din Cuba, Mexic, Guatemala, Madagascar, Camerun, Noua Caledonie sau Insulele Pitcairn; miere de castan domestic din Piemont, Italia; miere de leatherwood din Tasmania, Australia; sau miere de arbust de cafea din Brazilia.

Mai multe informații despre tipurile de miere inventariate până acum de Terra Mellis, despre evenimentele de degustare organizate de asociație, precum și despre târgurile apicole din România, sunt și vor fi disponibile pe website-ul Terra Mellis, ca și pe paginile de Facebook și Instagram ale asociației.

***

Asociația Terra Mellis a fost înființată în anul 2020 de un grup de pasionați de miere - Ligia Soare, Dorina Oarga și Laurențiu Brătan. De-a lungul timpului, cei trei au frecventat diverse manifestări dedicate mierii (în special târguri apicole) din România. De asemenea, în numeroase călătorii au descoperit foarte multe tipuri de miere, din zone extrem de diverse geo-climatic: din Indochina până în Caraibe, din America de Sud până în Asia Centrală și din Cornul Africii până în Europa.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Asociația Make a Point, RIVULET STUDIO, Asociația Crescătorilor de Albine - Filiala Județeană Sibiu.