Asociația Zestrea Bisoceană inaugurează joi, 5 octombrie, începând cu ora 12:00, expoziția „Cămașa în broci - povestea unei comunități” la Hub-ul Țărănesc Zestrea Bisoceană
În urma a trei luni de cercetare și documentare pe teren, Asociația Zestrea Bisoceană a aflat povestea cămășii în broci. Aceasta este cămașa specifică văii superioare a râului Râmnic, cusută cu fir de lână vopsit în rădăcina unei plante denumite local broci (Rubia tinctorum).
Plecând pe urma acestui element de patrimoniu, au cules poveștile ultimelor ii, au fotografiat aceste comori găsite în lăzile de zestre ale bunicilor, au creat un film documentar în care actorii sunt chiar sătenii și au aranjat totul într-o expoziție ce așteaptă cu nerăbdare să fie vizitată.
Curatorii expoziției sunt:
Cășaru Aurelia - membru fondator Zestrea Bisoceană, cu studii în etnologie, etnografie și folclor
Silvia Valentina Zamfir - cu studii în etnologie, etnografie și folclor, lucrează la Muzeul Municipiului București din 2016
Ana Ursescu - fondatoare a grupului de Facebook „Meșteșugul vopsitului cu plante”, cu studii în etnologie, etnografie și folclor
„Cămașa în broci-povestea unei comunități” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiectul face parte din acțiunile de revitalizare a mediului rural desfășurate de Asociația Zestrea Bisoceană.
Dacă vrei să descoperi lumea de altădată a bunicilor noștri, Asociația Zestrea Bisoceană te invită să o urmărești pe rețelele de socializare Facebook/Instagram/Tik Tok (Zestrea Bisoceana) și să vizitezi Casa Zestrea Bisoceană aflată în Bisoca, un adevărat colț de rai. .
Hub-ul țărănesc Zestrea Bisoceană este un proiect al Asociației Zestrea Bisoceană fondată în anul 2016 de către trei surori din Bisoca. Născute în Bisoca, cele trei surori din familia Cășaru au studiat medicină veterinară, matematică și farmacie. Studiile și experiența le-au legat însă mereu de meșteșugurile, etnografia și folclorul local. Hub-ul este locul în care se întâlnesc păstrătorii de tradiții din zona Bisoca cu iubitorii satului românesc și unde poți admira expozița „Viața țăranului muntean” - o expoziție ce a strâns într-un singur spațiu și sub un singur concept obiecte de artă țărănească ale sătenilor și poveștile lor.
Află mai multe: www.zestreabisoceana.ro