Pe 3 decembrie, Ateneul Român a fost mai mult decât un templu al muzicii – a fost un simbol al solidarității și speranței. Concertul „Neînvinșii” a adus împreună sute de oameni, marcând cu emoție și inspirație Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilități. De la prima notă muzicală, artiștii au demonstrat că arta și perseverența pot depăși orice bariere, iar publicul a răsplătit cu aplauze furtunoase cei peste 100 de muzicieni care au onorat prin muzică forța celor care înfruntă provocările vieții cu determinare și curaj.
Pe scenă, Orchestra New Hope, dirijată de Andrei Stănculescu, alături de Corul BRD și Corul Preludiu „Voicu Enăchescu”, au oferit un repertoriu impresionant, ce a inclus lucrări de Thomas Tallis, Ralph Vaughan Williams și Georg Friedrich Händel. Emoția a fost amplificată de o interpretare perfect sincronizată, ce a făcut ca fiecare notă să rezoneze cu mesajul serii: puterea de a depăși orice obstacol.
Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale, a vorbit despre semnificația „Neînvinșilor”: „Este un proiect pe care l-am gândit acum ceva vreme, inspirați fiind de sportivi. Pentru că și ei, ca și artiștii, ca și tinerii de la Climb Again, sunt niște oameni care ne arată ce înseamnă să muncești înainte de a avea succes, ce înseamnă să suferi, să îți învingi niște temeri, să te întorci către tine și resursele tale. Și în final să înțelegi ce înseamnă să ai curaj, să fii solidar cu ceilalți și mai ales să reușești să rămâi cu speranță”.
Toate fondurile strânse din biletele vândute vor susține activitatea Asociației Climb Again, care folosește escalada terapeutică pentru a ajuta copiii cu dizabilități să-și depășească fricile și să-și descopere potențialul. Claudiu Miu, fondatorul asociației, a mulțumit publicului și artiștilor pentru sprijinul oferit: „Mulțumesc în numele întregii echipe Climb Again și, mai ales în numele tuturor beneficiarilor noștri, acești luptători care înfruntă zilnic prejudecăți și greutăți care pe mulți dintre noi ne-ar îngenunchea. Prin astfel de proiecte de suport continuăm să depășim imposibilul!”.
Octavian Lup, violoncelist și inițiatorul proiectului, a încheiat discursul cu un gând adresat celor prezenți: „Muzica are puterea de a vindeca, de a uni și de a ne reaminti că putem depăși orice provocare. În această seară, am cântat pentru fiecare dintre voi, pentru fiecare copil sprijinit de Climb Again și pentru toți cei care aleg să nu renunțe.”
Proiect susținut de BRD Groupe Société Générale, în beneficiul asociației Climb Again. Organizator: Asociația New Hope Music
Cu sprijinul: Radio România Muzical
Partener: Connect Media
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de Carte, Bookhub, București FM, Itsy Bitsy FM, MovieNews.ro, Munteau recomandă, Prahova Business, Radio România Cultural, spotmedia.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
New Hope Orchestra: Fondată în 2018 la inițiativa violoncelistului Octavian Lup, New Hope Orchestra poartă un nume cu semnificație profundă – este un ansamblu care își construiește proiectele pentru a contribui cu energia vindecătoare a muzicii în diverse cauze sociale. Formată din muzicieni talentați provenind de la instituții muzicale de prestigiu din România, orchestra aduce pe scenă un repertoriu vast, de la muzica barocă până la cea contemporană. De-a lungul timpului, orchestra a desfășurat proiecte unice, inclusiv concerte în spitale din mai multe orașe, aducând speranță și bucurie prin muzică.
Corul BRD: Înființat în 2017 cu scopul de a pregăti un repertoriu complex pentru Filarmonica din Paris, alături de colegii din Grupul Société Générale, Corul BRD a susținut concerte remarcabile la Ateneul Român, Filarmonicile din Pitești și Râmnicu Vâlcea, Biblioteca Națională sau Universitatea Națională de Muzică. În acest an, Corul BRD revine pe scena Ateneului Român, alături de New Hope Orchestra, pe 3 decembrie 2024, pentru a celebra curajul și determinarea unei comunități implicate în sprijinul persoanelor cu abilități speciale. De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorim împreună reziliența, puterea de afirmare și capacitatea de a depăși orice provocare.
Corul Preludiu – Voicu Enăchescu: Înființat în 1972, Corul Preludiu, condus de maestrul Voicu Enăchescu până în 2022, a lăsat o amprentă de neșters pe scena muzicală națională și internațională. Cu peste 2.500 de concerte susținute în 30 de țări, măiestria lor interpretativă a fost recunoscută și premiată pe plan internațional. Corul își continuă moștenirea sub bagheta lui Andrei Stănculescu, inspirând prin bucuria muzicii și excelența artistică.
Asociația Climb Again
Încă din 2014, Asociația Climb Again a susținut peste 3000 de copii cu dizabilități, oferindu-le sesiuni de escaladă terapeutică. Cu credința în puterea transformatoare a sportului, Asociația folosește cățăratul ca instrument de terapie, responsabilizare și integrare socială. Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Climb Again este și coordonatorul Lotului României de Paraclimbing care a adus peste 50 de medalii la competițiile internaționale și mondiale.