Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania, continuă și în acest an, respectând toate măsurile de siguranță care se impun, și se va desfășura în perioada 30 iulie – 3 august 2020.
Cea de-a opta ediție a festivalului va include localitățile Archita, Cloașterf, Homorod, Rupea, Saschiz, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Viscri, iar activitățile din acest an au fost gândite astfel încât să respecte distanțarea socială impusă de autorități. Programul festivalului va include concerte de orgă și muzică clasică în bisericile fortificate, precum și ateliere pentru cei mici.
Având ca tematică Tradiția continuă, Săptămâna Haferland își propune să aducă turiști în Haferland atât pe perioada festivalului, cât și ulterior, într-un an în care turismul intern va câștiga cu siguranță teren. Turiștii vor descoperi aici tradițiile săsești dar și initițiativele de revitalizare a zonei, fiindcă în ultimii ani s-a creat un întreg ecosistem de mici antreprenori și localnici, care au dezvoltat oferta de cazare și activități din regiune.
Festivalul reunește cele mai reprezentative inițiative din zonă și, în plus, reprezintă o platformă atât pentru tinerii artiști, cât și pentru cei care duc mai departe tradițiile săsești.
"Săptămâna Haferland este unul din proiectele noastre de suflet, iar, în anul în care Fundația M&V Schmidt împlinește 10 ani de activitate, iată că avem provocarea de a organiza o ediție atipică, în care cu siguranță vor exista mai puțini turiști în același timp, dar cu care ne propunem să impulsionăm vizitele în Țara Ovăzului pe parcursul întregului an. Satele săsești au început să reînvie în ultimii ani, suntem mândri că am contribuit la schimbare, iar acum simțim că e de datoria noastră ca tradiția să continue și vom depune toate eforturile pentru ca acest lucru să se întâmple în condiții de maximă siguranță", a declarat Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt și unul dintre inițiatorii festivalului.
Până în prezent, numărul turiștilor prezenți la festival însumează peste 25.000 de participanți pe parcursul celor 7 ediții organizate până acum, însă, în 2020, organizatorii vor limita numărul acestora, în funcție de prevederile legale valabile la momentul începerii festivalului. Cu toate acestea, turiștii sunt invitați să viziteze Haferland pe tot parcursului anului, festivalul fiind de astfel și una din principalele inițiative care au contribuit la creșterea numărului de turiști în zonă, în ultimii ani.
Organizatorii evenimentului, Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Asociația Nowero Rupea și Primăria Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsesti, ci și comunitatea și pe cei care duc mai departe tradițiile săsești.
Mai mult, ediția din acest an se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Exceleneței Sale Dr. Markus Söder, Prim Ministru al Landului Bavaria.
Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.
***
Despre Fundația M&V Schmidt
Fundația M&V Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea orgii bisericii din Criț, finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași în limba română și germană, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum SoNoRo Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Începând din 2017, fundația acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.